Att härma och imitera andra personer är ett sätt som gör att vi människor lär oss, berättar Anna Norlén, legitimerad barnpsykolog.
1 av 3
Att härma och imitera andra personer är ett sätt som gör att vi människor lär oss, berättar Anna Norlén, legitimerad barnpsykolog. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men det finns också andra orsaker till att människor härmar och tar efter, till exempel en slags social aspekt.
2 av 3
Men det finns också andra orsaker till att människor härmar och tar efter, till exempel en slags social aspekt. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Man vill visa att man gillar någon och att man vill vara som den", säger barnpsykologen Anna Norlén.
3 av 3
"Man vill visa att man gillar någon och att man vill vara som den", säger barnpsykologen Anna Norlén. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Härmar ditt syskon dig med allt? Ta det som en komplimang

Många syskon härmar varandra. Men varför?


Att härma och imitera andra personer är ett sätt som gör att vi människor lär oss, berättar Anna Norlén, legitimerad barnpsykolog på Ericastiftelsen.

– Det är ett inlärt sätt hos oss människor att lära oss, att vi imiterar de vi har omkring oss, säger hon till Nyheter24.

Egentligen kan det handla om att härma också kompisar, föräldrar och lärare i skolan – inte bara syskon, menar Anna Norlén.

Bildkälla

– Jag tror att vi härmar alla vi har runt omkring oss.

Men det finns också andra orsaker till att människor härmar och tar efter, till exempel en slags social aspekt.

– Man vill visa att man gillar någon och att man vill vara som den. Barn härmar, men även vuxna härmar i grupper. Det bygger mycket på att visa vilka man hör ihop med och vilka man vill identifiera sig med. Det kan också vara att man vill stärka relationer och anknytning till någon genom att härma och göra likadant, säger Anna Norlén.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett syskon som härmas?
Tack för din röst!