Mår du dåligt och blir på dåligt humör när du har PMS? Då kan du ha för lite D-vitamin i kroppen.
1 av 2
Mår du dåligt och blir på dåligt humör när du har PMS? Då kan du ha för lite D-vitamin i kroppen. - Foto: Faksimil Tumblr / Emojipedia
Vissa mår tokdåligt.
2 av 2
Vissa mår tokdåligt. - Foto: TT

Humörsvängningar under PMS? Då kanske du äter för lite av det här

Är humöret upp och ner och hit och dit när du har PMS? Forskare i Italien har en lösning.


Humörsvängningar under PMS har många upplevt. Det kan vara allt ifrån lite sura miner till allvarligare depp eller ilska.

Det är inte speciell kul, men som tur är kan forskare i Italien ha hittat något som hjälper. Kurera skriver om en studie som visade att vitamin D kan bidra till att minska känslostormarna du genomlider.

Bildkälla

Enligt studien kan mängden vitamin D du har i kroppen variera kraftigt under menscykeln. Om du har låga mängder D-vitamin i kroppen kan det till och med leda till att du mår dåligt rent psykiskt.

158 kvinnor deltog i undersökning. De delades in i två grupper och under fyra månader fick ena gruppen äta D-vitamintillskott, den andra gruppen gjorde inte det.

Det visade sig att den grupp som fick i sig mer vitamin D också upplevde en förbättring av sina PMS-symptom, skriver Kurera.

Så, fram med sill, abborre och lax på tallriken, enligt Livsmedelsverket är det nämligen några av de livsmedel som innehåller mest D-vitamin.

PMS
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sur när du har mens?
Tack för din röst!