Matematiker är chockade!
1 av 4
Matematiker är chockade! - Foto: TT BILD / EMOJIPEDIA
Och frågar sig: hur kan det ha tagit sån tid?
2 av 4
Och frågar sig: hur kan det ha tagit sån tid? - Foto: TT NYHETSBYRÅN
För primtalen verkar inte vara så slumpmässiga.
3 av 4
För primtalen verkar inte vara så slumpmässiga. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Elva är ett primtal – inte tolv.
4 av 4
Elva är ett primtal – inte tolv. - Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Den nya upptäckten har fått matematiker att fullständigt tappa det

Hur kunde det ta sån tid att hitta det här?


En ny studie har visat att primtalen inte uppträder så slumpmässigt som man tidigare har trott. En förändring från tidigare då matematiker inte hittat något system för deras förekomst, skriver The Independent.

Tidigare har de flesta varit överens om att talen uppträder slumpmässigt, men nu har forskare vid Stanford University visat att det inte verkar vara exakt så. Matematikerna beskriver det som "chockerande".

Vid sidan av primtalen 2 och 5 måste ju alla primtal sluta med siffrorna 1, 3, 7 eller 9. Om primtalen uppträder slumpmässigt borde sannolikheten vara 25 procent för att primtal med en etta som slutsiffra följs av ett primtal som även det slutar på just 1. Samma sannolikhet gäller för alla övriga siffror som kan avsluta efterföljande primtalet.

Hänger ni med?

För att på nytt testa det här programmerades en dator för att lista de första 100 miljoner primtalen. Det som var anmärkningsvärt var att forskarna hittade att ett primtal som slutade med 1 efterföljdes av samma siffra i endast 18,5 procent av fallen. Mycket mindre än 25 procent alltså.

Det är även vanligare att ett primtal som slutar på 3 efterföljs av ett primtal med 9 som slutsiffra än ett primtal som slutar på 1 eller 7. Det här gör att matematiker inte längre kan anta att primtalen är helt slumpmässiga.

Bildkälla

OBS: Om du verkligen kunde bry dig mindre om matte följer avancerad information:

Det här kommer ärligt talat inte vara till någon nytta alls för de som vill lösa primtalsproblem som har förekomsten av så kallade primtalstvillingar eller Riemannhypotesen, skriver New Scientist.

Trots detta har det här skakat om mattevärlden där den stora frågan egentligen är – hur kan det ha tagit så lång tid att upptäcka detta?

Vad är då primtalstvillingar? Två udda tal som följer varandra och båda är primtal är primtalstvillingar. Talen 2 och 3 är inte primtalstvillingar eftersom det ena talet, 2, är jämnt. De lägsta primtalstvillingarna är därför talen 3 och 5, och de näst lägsta talen 5 och 7.

Vad är då Riemannhypotesen? Hypotesen behandlar indirekt primtalens förekomst bland de naturliga talen (de positiva heltalen). Rent konkret blir det för avancerat just nu, men att hitta alla nollställen i Zetafunktionen.

Jag behöver en paus...

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.