1 av 3
- Foto: MARTIN DOHERTY / UNIVERSITY OF STiRLING / EMOJIPEDIA
2 av 3
- Foto: MARTIN DOHERTY / UNIVERSITY OF STiRLING
3 av 3
- Foto: MARTIN DOHERTY / UNIVERSITY OF STiRLING

De här coola illusionerna lurar vuxna – men inte barn

Optiska illusioner är kul. Kanske inte lika kul när man inte ser vad grejen är.


En studie som utförts av Martin Doherty från psykologiavdelningen vid University of Stirling har visat att vuxna ofta luras av en illusion som kallas Ebbinghaus illusion. Det luriga är att barn inte luras på samma vis. Någonting som Independent skrivit om.

Illusionen uppkom i mitten av 1800-talet för att undersöka hur hjärnan uppfattar perception eller hur objekts storlek förhåller sig till varandra. Illusionen verkar dock ha haft liten inverkan på barnens visuella perception.

När ögat ser storleken på ett objekt drar vuxnas hjärnor slutsatsen att den visuella kontexten är det viktigaste. Men just den delen tar längre tid att utveckla, så därför kan barn och unga komma förbi illusionens kraft.

I studien deltog 151 barn i åldrarna fyra till tio år. Även 24 unga vuxna mellan 18 och 25 års ålder deltog

De visades då bilder på cirklar med mellan två till 18 procents storleksskillnad. De fick då frågan om det var samma storlek på cirklarna.

Bildkälla: Martin Doherty/University of Stirling

Resultatet av studien visade att "unga barn ser storlekar mer korrekt än vuxna när kontexten är missvisande". Prickarna på bilden ska vara av samma storlek – men vi luras av den missledande kontexten (alltså storleken på prickarna bredvid.)

De vuxna lurades alltså av missvisande kontext, medan barn under sju års ålder i princip alla gånger kunde identifiera storleken på cirkeln. Så det kan gå.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lurades du av illusionen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.