Nattkissnödig?
1 av 4
Nattkissnödig? - Foto: TT BILD / EMOJIPEDIA
Det kan bero på nokteri.
2 av 4
Det kan bero på nokteri. - Foto: TT BILD
Det kan gå att lugna ner.
3 av 4
Det kan gå att lugna ner. - Foto: TT BILD
Men ibland måste man besöka läkare.
4 av 4
Men ibland måste man besöka läkare. - Foto: TT BILD

Därför blir du kissnödig mitt i natten

Det finns också sätt att få det att lugna ner sig.


Blir du ofta kissnödig och måste gå på toa mitt i natten? Om det är så vet du att det kan vara riktigt jobbigt. Särskilt att behöva lämna sitt varma täcke.

Det kan vara så att det beror på ett tillstånd som heter nokturi, alternativt stavat nykturi på svenska. Cosmopolitan har skrivit om hjälp på vägen och vad som ligger bakom tillståndet.

Bildkälla

Nokturi är behover av att gå på toaletten mitt i natten och risken för tillståndet ökar också med åldern. Det är mycket vanligare bland äldre män. Oftast på grund av en uppsvälld prostata.

Men vad kan orsaka nokturi? Ibland orsakerna finns svullna ben till följd av hjärtsjukdom eller att man tar urindrivande mediciner. Men också mer vanliga saker som att man helt enkelt har en annan kroppsklocka som gör att kroppen blir kissnödig på natten.

Orsaker kan också vara kopplade till sjukdomar som blåskatarr och diabetes. Men också något så enkelt som att man dricker för mycket innan man gå och lägger sig.

Här är några tips för vad du kan göra för att underlätta nokturin:

1. Drick inte vätska tidigare innan du går och lägger dig så att du kan kissa ut allt innan sömn. Men tänk på att fortfarande dricka rätt mängd med vätska under dagen!

2. Börja skriv ner vad och när du dricker olika drycker. Du kanske kan se en ond spiral.

3. Byt till koffeinfritt när det gäller varma drycker.

4. Om du är orolig för att något underliggande kan vara orsaken till din nokturi, som diabetes eller urininfektion – boka tid hos läkaren!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vaknar du ofta av att du är kissnödig på natten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.