Torsdag 2 Dec
Stockholm

13-åring blev förlamad – nu varnar experten för energidryck

Catlin köpte energidryck utanför skolan.
1 av 3
Catlin köpte energidryck utanför skolan. Foto: Catlin Fraser/Facebook/TT Bild
På universitetet förbjuds energidryck.
2 av 3
På universitetet förbjuds energidryck. Foto: TT
Förbudet gäller från 7 mars.
3 av 3
Förbudet gäller från 7 mars. Foto: TT

Han menar att barn och ungdomar dricker energidryck som läsk – vilket kan ge konsekvenser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyligen kollapsade en 13-årig flicka efter att ha druckit energidryck och blev förlamad. Nu har hon blivit varnad för att dricka mer då hon kan drabbas av en hjärtattack.

Nu uppmanar den danska näringsexperten Christian Bitz barn och ungdomar att vara medvetna om sin konsumtion av energidryck.

– Vi hör från många danska barn att de upplever biverkningar när de dricker dessa, säger han i det danska programmet "God morgon Danmark" i TV2.

Enligt en undersökning från Danmarks tekniska universitet så säger fyra av tio unga människor att de upplevt biverkningar som sömnlöshet, rastlöshet och hjärtklappning. Och det finns även andra konsekvenser.

– Det kan vara allt från att man börjar svettas mer, till att man faktiskt mår dåligt – att man kräks och sådant.

Och om ett barn lider av ångest kan mängden koffein, vilket det finns gott av i energidrycker, också öka risken för ångestattacker.

Bildkälla: TT Bild

En annan allvarlig konsekvens är hjärtrytmen påverkas av för mycket koffein i kroppen.

– Vi har sett de här ganska allvarliga konsekvenserna för barn. Det finns också några barn som blivit inlagda på sjukhus med instabil hjärtrytm, säger Christian Bliz.

Det krävs inte mycket för att barn ska få i sig för mycket koffein via energidryck. Den mängd koffein som finns i en burk energidryck innebär att ett barn bör dricka max en burk per dag.

– Man får också koffein från många andra källor.

Christian Bliz tycker att man får lösa barnens trötthet på ett annat sätt än just med energidryck – som till exempel sömn. Och han tycker att det borde vara någon slags åldergräns på drycken. För det som är problematiskt är att barn och ungdomar dricker energidryck som om det vore läsk.

– Problemet är helt grundläggande. I sig själv är energidryck inte så mycket värre än att dricka en kopp kaffe. Men ungdomar dricker det som läsk utan att tänka på att det är ganska hög halt av koffein, säger han i den danska tv-showen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela