Energidrycker är inte så farliga som medierna får de att verka.
1 av 3
Energidrycker är inte så farliga som medierna får de att verka. - Foto: Montage/TT
En burk energidryck har ungefär dubbelt så mycket koffein som en kopp kaffe.
2 av 3
En burk energidryck har ungefär dubbelt så mycket koffein som en kopp kaffe. - Foto: TT
Alla är olika känsliga för koffein.
3 av 3
Alla är olika känsliga för koffein. - Foto: TT

Experten: Energidrycker inte alls speciellt farliga

Experten krossar myten.


Medierna skriver ofta om riskerna med energidryck. Nyheter24 har tidigare berättat om en 13-åring som blev förlamad av drycken. Men experter är inte beredda att hålla med. Flera myndigheter och institutioner runt om i världen har undersökt drycken för att mäta dess farlighet. Det finns inte tillräckligt starka skäl att förbjuda det, skriver Lajkat.

Enligt toxologen Ulla Beckman Sundh är livsmedelsverkets rekommendation att energidryck inte bör användas för att släcka törsten eller blandas med alkohol. Det individer kan reagera på är koffeinet i drycken, eftersom alla reagerar olika på koffein. Överdosering kan orsaka illamående, yrsel, ångest, muskeldarrningar och hjärtklappning, enligt Beckman Sundh.

– Det som är mest påtagligt vad gäller effekter av energidryck är de effekter som innehållet av koffein ger. Energidrycker innehåller oftast ungefär hälften så hög koncentration av koffein som vanligt bryggkaffe innehåller, det betyder att en burk på 250 ml innehåller ungefär lika mycket koffein som en liten kopp kaffe, säger hon till Lajkat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du energidryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.