Torsdag 11 Aug
Stockholm

Japaner lever längst i världen – kan bero på något så enkelt som vatten

Japanerna lever längst i hela världen, vilket kan bero på deras vattenterapi.
1 av 3
Japanerna lever längst i hela världen, vilket kan bero på deras vattenterapi. Foto: Montage/TT
Genom att följa vissa anvisningar för när de dricker vatten ska det förhindra vissa sjukdomar. En mirakelmedicin helt enkelt.
2 av 3
Genom att följa vissa anvisningar för när de dricker vatten ska det förhindra vissa sjukdomar. En mirakelmedicin helt enkelt. Foto: TT
Men det finns inga vetenskapliga belägg för terapimetoden. Viktigt är att komma ihåg att dricka vatten.
3 av 3
Men det finns inga vetenskapliga belägg för terapimetoden. Viktigt är att komma ihåg att dricka vatten. Foto: TT

Vatten ska kunna bota flera sjukdomar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Japanerna är bland de som lever längst i hela världen. I genomsnitt blir de 82 år gamla medan amerikaner blir 78 år gamla. Hemligheten kan ligga i den japanska vattenterapin, skriver danska V2.

Vattenterapin går ut på att dricka vatten utifrån vissa förhållningsregler. På morgonen ska du dricka fyra glas á 160 ml. Detta får inte vara kallt. Borsta tänderna får du göra först efteråt, men inte äta eller dricka på 45 minuter. Efter varje matintag måste du vänta minst 2 timmar innan du får dricka något.

Terapimetoden sägs kunna hjälpa mot flera sjukdomar så som diabetes, hjärtproblem, huvudvärk, epilepsi, cancer och diarré.

Eftersom japanerna lever så länge menar många att det beror på vattenterapi – men träningsfysiologen Henrik Duer är inte övertygad. Dessutom finns det inga vetenskapliga belägg för metoden.

– När du redan har ett fokus på hälsa, det vill säga på dricksvatten, blir det ofta en snöbollseffekt där du också blir medveten om vad du äter, säger han till V2.

– Det kan vara så att du äter mindre eftersom det fyller magen att dricka vatten istället för cola och andra ohälsosamma saker, menar han.

Oavsett om den japanska vattenterapin ligger till grund för japanernas långa livslängd är vatten en viktigt för människan, oavsett hur det dricks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.