Därför upplever du att tiden går snabbare när du är äldre.
Därför upplever du att tiden går snabbare när du är äldre. - Foto: Marcus Ericsson/TT

Därför känns det som att tiden går "snabbare" när du är äldre

Tycker du att tiden går snabbare när du är gammal? Här är svaret till varför du upplever det så.


Känner du igen dig i att tiden går snabbare desto äldre du blir? Det gör i alla fall många där ute. Kanske har du hört en förälder säga att tiden bara sprungit i väg och att deras lilla älskling är nu stor.


Lars Olson är professor i Neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm och vet ett och annat om det här.

– En förklaring kan vara att vi varje nytt år adderar en allt mindre procent tid till vårt liv, och att varje nytt år därmed tillför allt mindre upplevelser och minnen i relation till det som vi redan har upplevt, säger Lars till Metro.

Fyll livet med upplevelser

Han menar att man kan se till att åren som kommer ska vara så fyllda med upplevelser som möjligt. En sak han också förklarar är att när vi blir äldre har vi svårare att bilda minnen som är lika varaktiga än de vi bildat när vi varit små.

Minns mindre

Eftersom vi inte kan minnas allt vi varit med om kan vi därför uppleva att tiden går snabbare när man är äldre.

Under tiden när du växer upp händer väldigt mycket i ditt liv och det kan också vara en faktor till varför det känns som att tiden går snabbare, eftersom det kanske inte händer lika mycket när du är äldre.

– Jag tänker på tidsmarkören barn, som man kanske träffar när de är små och sedan först många år senare. Själv har man varit vuxen hela tiden och kanske inte förändrats särskilt mycket, medan barnen har vuxit upp, då upplever man att tiden har gått fortare än vad det faktiskt gjort, säger han till Metro.

Tid
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att tiden går snabbare när man är äldre?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.