Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer med din kropp när du slutar röka

- 11/04/2016, 17:26
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Har du planer på att sluta röka? Det här kommer att hända i din kropp då.

Har du slutat röka och undrar vad som hänt i din kropp eller funderar du på att sluta röka och undrar vad som kommer att hända? Vi har svaret!

Redan efter 20 minuter känner din kropp av du inte röker och blodtrycket och pulsen återgår till det normala. Något som också händer då är att cirkulationen i dina fötter och händer kommer i gång och de blir varmare, skriver Independent.

Åtta timmar
Nu minskar halten kolmonoxidhalten i blodet samtidigt som syrehalten ökar.

48 timmar
Luktsinnet och smaken förbättras.

72 timmar
Luftrören slappnar av.

Två veckor till tre månader
Blodcirkulationen, lungfunktionen och uthålligheten förbättras.

En till nio månader
Hosta och nästäppa minskar, lungorna blir bättre på att rensa slem och minska och hålla rent från infektioner. Engergin i kroppen förbättras.

Ett år
Risken att drabbas av hjärtinfarkt är nu halverad jämfört med om du fortsatt att röka.

Fem år
Risken att få en stroke är lika som för någon som inte rökt och risken att få cancer i munnen, halsen och matstrupen har nu halverats.

Tio år
Risken att få lungcancer har minskat med femtio procent och risken att få bukspottskörtelcancer är nu lika stor som hos någon som inte rökt.

15 år
Risken att få hjärtsjukdomar är nästan lika stor hos som någon som inte röker och risken för att dö är nästan precis lika som för någon som inte rökt, skriver Independent.