Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför har du inte samma hårfärg på ditt hår och könshår

- 11/04/2016, 19:31
Det finns en anledning till varför vi inte har samma färg på könshåret som på huvudet.
1 av 3

Det finns en anledning till varför vi inte har samma färg på könshåret som på huvudet.

TT bild/ Stella pictures

Ofta är könshåret mörkare.
2 av 3

Ofta är könshåret mörkare.

Stella pictures

Det beror på melaninet.
3 av 3

Det beror på melaninet.

tt bild

Varför vi har olika färger på håret på huvudet och håret där nere, hänger faktiskt ihop med varför vi också en dag blir gråhåriga.

Har du någon gång tittat ner på dig själv och undrat varför i hela världen ditt könshår är mörkare än resten av håret på din kropp? Ja, jag tänkte väl det. Här har du svaret på varför det är så.

Bildkälla

Anledningen stavas melanin, ett slags pigment som ligger i det yttre lagret runt hårstrået, skriver brittiska Metro.

Svarta hår har mest melanin och vitt hår har ingenting alls. Det finns olika typer av melanin och en av dem kallas eumelanin. Det är den mörkaste typen av melanin. Sen finns det feomelanin som är den ljusare typen av de båda.

Håret på vår kropp har alltså en blandning av av feomelanin och eumelanin och bara för att du har en blandning av dessa på huvudet så behöver det inte betyda att du har samma på dina privata delar, skriver Metro.

Med åren tappar håret melanin, därför blir vi grå- och vithåriga. Så inom en viss tid kommer du säkert ha matchande färg på håret på dina nedre delar som håret på huvudet – men då blir färgen grå eller vit. Det ser du väl fram emot?

BildkällaHar du en annan färg på ditt könshår?