Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 anledningar till att du inte borde äta lakrits

- 12/04/2016, 12:24 -
1 av 7

JESSICA GOW / SCANPIX/SVENSKA DAGBLADET/- / Vilhelm Stokstad / TT

2 av 7

JESSICA GOW / SCANPIX

3 av 7

JESSICA GOW / SCANPIX

4 av 7

JESSICA GOW / SCANPIX

5 av 7

- / Vilhelm Stokstad / TT

6 av 7

- / Vilhelm Stokstad / TT

7 av 7

SVENSKA DAGBLADET

Här har du fem studier som visar varför lakrits inte alls är bra för dig.

Vi har tagit fram fem studier som visar varför lakrits inte alls är så bra för dig.

1. Minskar sexlusten för män

Tre italienska forskare visade att lakrits minskar manliga könshormonet testosteron. I studien lät de sju män i åldrarna 22 till 24 år äta 14 lakritstabletter om dagen, vilket skulle motsvara ett dagligt intag på 250 gram lakrits.

Bildkälla: TT

2. Gravida kvinnor ska undvika lakrits

Gravida kvinnor i Finland rekommenderades tidigare i år att undvika lakrits. Anledningen är att barnen kan få lägre intelligensnivå och svårigheter att koncentrera sig, om mamman äter salmiak eller lakrits när de bär barnet.

Bildkälla: TT

3. Höjt blodtryck

Boven i lakritsen som kan leda till höjt blodtryck är glycyrrhetinicsyra, vilket i sin tur påverkar hormonerna som styr vårt blodtryck. Ungefär 50 gram lakrits om dagen räcker för att det ska påverka ditt blodtryck.

Bildkälla: TT

4. Lakrits kan leda till muskelstörningar

I slutet på 90-talet sökte en 24-årig kvinna hjälp för gångsvårigheter i bägge benen – anledningen var att hon åt en påse lakrits om dagen.

– Lakrits kan förmå njurarna att släppa ut kroppens kalium i urinen, vilket leder till kaliumbrist. Omvänt tas natrium upp i blodet och ger ett natriumöverskott, förklarar Arne Nygren, för Aftonbladet.

Bildkälla: TT

5. Lakrits kan leda till hjärtproblem

Saltbalansen hamnar i obalans och i kroppen samlas en mängd vätska som inte är normal, vilket kan leda till viktökning, hjärtproblem och huvudvärk.

Bildkälla: TT