Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Mona Lisa var inte bara kvinna – utan man också

- 21/04/2016, 23:25 -
Kända tavlan av Mona Lisa.
1 av 3

Kända tavlan av Mona Lisa.

Wikimedia Commons

Salai.
2 av 3

Salai.

Wikimedia Commons

Mona Lisa = Putin?!?!?!
3 av 3

Mona Lisa = Putin?!?!?!

Twitter

Det hävdar en konstforskare.

Den italienske konstforskaren Silvano Vincetti hävdar vid en presskonferens att konstnären Leonardo da Vinci använde sig av två modeller när han målade den kända tavlan Mona Lisa, rapporterar SVT.

Forskaren menar att Mona Lisa är väldigt androgyn. Han har med hjälp av infraröd teknik och bildbehandlingsprogram analyserat målningen och helt enkelt kommit fram till att två personer – en man och en kvinna – använts som inspirartion och bakgrund.

Den ena ska ha varit Lisa Gherardini som länge pekats ut som "den verkliga Mona Lisa" och den andre ska ha varit Leonardos favoritelev Salai.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Mona Lisa

Bildkälla: Wikimedia Commons

Teckning av da Vinci som tros vara Salai.

Tidigare har det funnits teorier om att Mona Lisa faktiskt är ett självporträtt av da Vinci själv. Och eftersom tavlan var ett beställningsjobb är inte teorin omöjlig. Även om konsten inte var lika fri på den tiden – så konstnären var därför otroligt subtil, rapporterar SVT Nyheter.

Det har också funnits teorier om att Mona Lisa var en kinesisk slav och att det i själva verket är Putin som är Mona Lisa.

Är det en trolig teori?