Brukar du dricka direkt ur burken? Då är det dags att tänka om.
Brukar du dricka direkt ur burken? Då är det dags att tänka om. - Foto: Audun Braastad/NTB/TT och Jessica Gow/TT

Därför ska du ALDRIG dricka läsk eller öl direkt ur burken

Om du brukar dricka direkt ur burken när du köper läsk eller energidryck kan det vara läge att byta vana. Det visar sig nämligen att burkarna är riktigt äckliga.


En ny australiensisk undersökning visar att burkar och flaskor är riktiga bakteriehärdar. Och dessa bakterier hamnar på dina läppar så fort du sätter burken till munnen, skriver australiensiska sajten News.

Undersökningen gjordes av en grupp experter som testade hur mycket bakterier som fanns på olika saker som finns i vår vardag. Inte så förvånande var att det fanns ordentligt med bakterier på rulltrappor och knappsatsen på uttagsautomater.

Burken var smutsigare än en toalettsits

Men chockerande nog slogs båda dessa med hästlängder av en burk bubbelvatten. Burken hade till och med mer bakterier än en toalettsits.

Experterna bedömde bakteriemängden på de olika sakerna efter en skala de tagit fram. Om föremålet låg på 30 var det smutsigt och om det låg mellan 150 och 300 borde man vara orolig.

När bakterierna på en toalettsits mättes var det ingen som höjde på ögonbrynen när den visade på 984. Men när bubbelvattenburken hade testats visade resultatet på obegripliga 1 146.

"Renare att dricka ur toaletten än en burk"

Jake Tyson, chef för städfirman Earth Ecco, en av experterna, kände sig chockad.

– Jag inser nu att det hade varit renare för mig att dricka vatten direkt ur toaletten än ur en burk, säger han.

Australiens ledande städexpert var dock inte överraskad.

– Jag har aldrig druckit direkt ur burken utan använder ett sugrör. Burkarna drar på sig en massa bakterier under transport och hantering av andra, säger rengöringsexperten Shannon Lusch, rapporterar News.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dricka direkt ur burken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.