Onsdag 6 Jul
Stockholm

​Experten: Därför bajsar vi när vi är nervösa

Funderat på varför du alltid blir så bajsnödig när du är nervös?
1 av 2
Funderat på varför du alltid blir så bajsnödig när du är nervös?. Foto: Giphy
Det beror på ett stresshormon som gör dig lösare i magen.
2 av 2
Det beror på ett stresshormon som gör dig lösare i magen. Foto: Giphy

Har du någon gång varit så fruktansvärt nervös att du bara känner att du MÅSTE på toa? Du ska precis ut på scen men det bara trycker på.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är fullkomligt normalt att få en nervös mage ibland. Att bli akut bajsnödig är dock inget de flesta vill bli. Men, du är inte ensam. Här är anledningen till att du får en nervös mage.


Nervositet och oro överlag kan påverka magtarmkanalen med ökad sekretion och ökad motorik. Stresshormonet CRH ökar via eosinofila granulocyter, det vill säga en typ av vita blodkroppar. Dessa aktiverar mastceller i tarmen. Då ökar sekretion av vätska i tarmen. Nervös mage är ett faktum.

Bildkälla


– En annan välkänd teori är att akut stress kan utlösa en så kallad flyotreflex (fight-and-flight) i vilken bland annat ingår att den leder till så kallade HAPC (high amplituds propagated kontradiktions) i tjocktarmen. Detta leder till förflyttning av innehåller i tarmen och behov av tarmtömning, som kan bli ganska akut, förklarar Greger Lindberg som är professor i Gastroenterologi vid Karolinska Insittuet för Nyheter24.

Där ser ni, fullkomligt normalt att få en nervös mage.

Bildkälla

Om du tyckte den här artikeln var bra vill du kanske veta varför människor bakisbajsar eller varför människor bajsar mer när de har mens.

Brukar du bli bajsnödig när du är nervös?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.