​Experten: Därför bajsar vi när vi är nervösa

Har du någon gång varit så fruktansvärt nervös att du bara känner att du MÅSTE på toa? Du ska precis ut på scen men det bara trycker på.


Det är fullkomligt normalt att få en nervös mage ibland. Att bli akut bajsnödig är dock inget de flesta vill bli. Men, du är inte ensam. Här är anledningen till att du får en nervös mage.


Nervositet och oro överlag kan påverka magtarmkanalen med ökad sekretion och ökad motorik. Stresshormonet CRH ökar via eosinofila granulocyter, det vill säga en typ av vita blodkroppar. Dessa aktiverar mastceller i tarmen. Då ökar sekretion av vätska i tarmen. Nervös mage är ett faktum.

Bildkälla


– En annan välkänd teori är att akut stress kan utlösa en så kallad flyotreflex (fight-and-flight) i vilken bland annat ingår att den leder till så kallade HAPC (high amplituds propagated kontradiktions) i tjocktarmen. Detta leder till förflyttning av innehåller i tarmen och behov av tarmtömning, som kan bli ganska akut, förklarar Greger Lindberg som är professor i Gastroenterologi vid Karolinska Insittuet för Nyheter24.

Där ser ni, fullkomligt normalt att få en nervös mage.

Bildkälla

Om du tyckte den här artikeln var bra vill du kanske veta varför människor bakisbajsar eller varför människor bajsar mer när de har mens.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli bajsnödig när du är nervös?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.