Undersökning visar varför män har svårt att prata om känslor.
Undersökning visar varför män har svårt att prata om känslor. - Foto: TT

Därför pratar män så sällan om sina känslor

Har du någon gång undrat varför män har svårt att prata om känslor? En ny undersökning visar hur det ligger till – och den största anledningen är inte att de tycker att det är omanligt.


Det finns en bild av att tjejer har lättare för att prata om känslor än killar.

Nu visar en undersökning gjord av SSI, på uppdrag av Interflora, deltog 1 000 män med anledning att ta reda på varför killar inte pratar om känslor med varandra.

Undersökningen visade att 92 procent upplever att de sällan pratar om sorg, kärleksfrågor eller vänskap med sina vänner med sina nära, manliga vänner. en tredjedel förklarade att det beror på att de inte vill framstå som jobbiga eller negativa.

Inte omanligt – men jobbigt

27 procent av deltagarna upplever att det är jobbigt att prata om känslor med sina manliga vänner. 22 procent svarade att det var en självklarhet att prata om sina känslor och 6 procent att det är omanligt.

De som svarade att de tycker det är jobbigt att prata om sina känslor uppgav att de inte ser ett behov av att prata om dem. De vill inte framstå som jobbiga och är uppfostrade att inte prata om känslor.

60 procent av männen upplevde att de har svårt att sätta ord på sina känslor. Nästan lika många, 57 procent, uppgav att de under den senaste månaden troligen inte har pratat om känslor med sina manliga vänner.

Men yngre män har lättare att säga att de älskar varandra. 80 procent av männen i åldern 55 år och uppåt uppgav att de aldrig sagt att "jag älskar dig" till en vän – men det har 40 procent av männen i åldern 18 - 24 år gjort.

Bildkälla

Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna "hittade inte" till kassan på Ikea – får ersättning

Då är Beppe Starbrink tillbaka i SVT:s Go'kväll

Har du saknat Beppe Starbrink i Go'Kväll? Tyvärr dröjer det ett tag till innan den populära programledaren dyker upp i rutan igen.

Goldman Sachs klår förväntningarna

Den tunga amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapporterar en vinst per aktie på 11,58 dollar. Resultatet var bättre än väntat och aktien stiger i förhandeln.

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Polis är på plats med anledning av en brand i ett sjuvåningshus", skriver polisen på sin hemsida.

Präst knivhuggen i kyrka i Sydney – direktsändes

Flera personer har attackerats av en knivbeväpnad man i en kyrka i västra Sydney, rapporterar australiska medier.