Måndag 26 Sep
Stockholm

7 tips för att minska risken för alzheimers

De här sju tipsen kommer minska risken för att drabbas av alzheimer.
1 av 8
De här sju tipsen kommer minska risken för att drabbas av alzheimer. Foto: TT
Att dricka grönt te är ett stort tips.
2 av 8
Att dricka grönt te är ett stort tips. Foto: TT
Laga mat med rosmarin rekommenderas också.
3 av 8
Laga mat med rosmarin rekommenderas också. Foto: TT
Om du surfar på nätet ligger du också bra till.
4 av 8
Om du surfar på nätet ligger du också bra till. Foto: TT
Om du inte gillar fisk är det läge att tänka om eftersom det kommer minska risken att bli sjuk.
5 av 8
Om du inte gillar fisk är det läge att tänka om eftersom det kommer minska risken att bli sjuk. Foto: TT
Se till att lägga ifrån dig telefonen då och då.
6 av 8
Se till att lägga ifrån dig telefonen då och då. Foto: TT
Något så enkelt som att borsta tänderna två gånger om dagen minskar också risken.
7 av 8
Något så enkelt som att borsta tänderna två gånger om dagen minskar också risken. Foto: TT
Och se till att komma ut och promenera minst en gång om dagen.
8 av 8
Och se till att komma ut och promenera minst en gång om dagen. Foto: TT

Är du orolig över att drabbas av sämre minne när du blir äldre? Var lugn, här är tipsen som kommer minska risken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Över 100 000 personer lider idag av den obotliga och dödliga sjukdomen alzheimers i Sverige. Sjukdomen får hjärnans minnesceller att förtvina tills den drabbade inte längre kommer ihåg var den är eller varför den är där.

Om det här känns som något du inte vill vara med om så borde du ta dig en titt på dessa 7 tips på hur du minskar risken för att drabbas enligt Mirror.

1. Drick kaffe och te

Glädjande för alla kaffe- och tedrickare i landet är att det hjälper minnet att dricka båda. Österrikisk forskning visar att 100 mg koffein – cirka två koppar kaffe – ökar aktiviteten i frontalloben, som har hand om vårt korttidsminne.

Vill du däremot ha bäst effekt över tid så är grönt te oslagbart. En undersökning gjord på japanska personer över 70 visade att desto mer grönt te de drack, desto bättre var deras minne.

TT

2. Börja laga mat med rosmarin

Ett test gjort på Northumbria University har kommit fram till att det finns minnesboostande egenskaper i rosmarinolja. Ämnet kan både förbättra minnet – och ditt humör. Undersöningen visade att de personer som luktat på rosmarinolja gjorde bättre ifrån sig i ett test som mätte hastighet, precision och humör.

TT

3. Surfa på nätet

Att surfa är det bästa du kan göra för att hålla minnet i trim. Forskning från Mayo kliniken i Arizona, USA, som följt 2 000 personer över 70 i fyra år, visar att de som regelbundet använde en dator hade 42 procents mindre risk att drabbas av lättare minnesförluster.

Andra aktiviteter som att läsa minskade risken med 30 procent, umgås med andra 23 procent och att sticka minskade risken med 16 procent.

TT

4. Ät mer lax

Att äta en portion lax i veckan är lika med att halvera din risk för alzheimers enligt författaren bakom boken The Alzheimer's prevention plan. Egentligen rekomenderar han att äta fisk fyra gånger i veckan.

Anledningen sägs vara att omega 3 ska skydda mot ett protein som spelar en roll i minnesförluster.

TT

5. Kolla mindre på din telefon

Den konstanta uppkopplingen innebär också konstant nåbarhet och ett aldrig sinande informationsflöde. Något som enligt författaren till boken The organized mind menar tar upp stora minnesresurser och gör oss sämre på att göra val.

Han rekommenderar att kolla sin mail en till tre gånger om dagen. Och han menar också att om man tar en paus för att kolla sin mail när man redan håller på med något annat så sänks IQ-nivån med 10 poäng.

TT

6. Borsta tänderna

En forskargrupp från Univeristy of Californa studerade 5 500 pensionärer i 18 år. Och de märkte att de personer som borstade tänderna mindre än en gång om dagen löpte en 65 procent större risk att drabbas av demens.

Anledningen tros vara att bakterierna som orsakar munsjukdomar sätter igång en respons från immunförsvaret som förstör neuroner i hjärnan, som leder till minnesförlust.

TT

7. Promenera minst en gång om dagen

Mer än en av sju fall av alzheimers kan förhindras genom regelbunden träning enligt kanadensiska Ontario Brain Institute. Forskarna såg att personer över 65 som regelbundet tränade löpte 38 procent mindre risk att drabbas av sjukdomen.

Enligt forskarna räcker det med att träna 30 minuter om dagen för att förbättra din inlärningsförmåga, minne. Dessutom gör det dig på bättre humör, ökar ditt självförtroende och minskar stress.

TT

Är du orolig för att få alzheimers?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.