Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare har hittat en molekyl som kan döda alla virus

- 18/05/2016, 23:16 -
Forskare har hittat ett "botemedel" mot virus som zika.
1 av 3

Forskare har hittat ett "botemedel" mot virus som zika.

AP

Den består av makromolekyler.
2 av 3

Den består av makromolekyler.

Wikimedia

IBM har forskat fram.
3 av 3

IBM har forskat fram.

Macromolecules

Om forskarna får till det hundra procent korrekt så kommer det innebära stora framgångar inom sjukvården.

Virus. Det som står bakom dödliga sjukdomar som ebola, polio, influensa och zika. Ett av de vanligaste "tingen" som faktiskt finns här på jorden.

Forskarna är faktiskt till och med oense om virus bör betraktas som levande varelser – eller som "någonting annat".

Anledningen är att viruset helt enkelt inte har någon form av metabolism. De äter inte. De dricker inte. De är helt enkelt en samling genetiska element som har förmåga att föröka sig så for de kommer in i levande cell.

Ett botemedel mot sjukdomar som aids, ebola eller zika har visat sig vara nästan outhärdligt svårt. Skälet är dels att virusen inte liknar varandra – även om de "skapar" samma sjukdom.

Tills nu.

Forskare vid IBM och Nano Institute i Singapore har under lång tid arbetar för att hitta en gemensam nämnare hos alla virus. Efter många timmars arbete har de lyckats hitta något som de kallar för "makromolekyl". Kort sammanfattat en jättemolekyl som består av flera tusen atomer som har visat sig döda farliga virus, skriver norska Side3.

Resultatet publicerades nyligen i forskningstidskriften Macromolecules och har som ni säkert kan gissa fått massiv uppmärksamhet.

I stället för att koncentrera valda insatser mot virusets DNA har forskarna hittat en grupp proteiner som fungerar som ett slags skal på virusets utsida.

Okej. Förenklat fungerar makromolekylen så här:

Den stora molekylen består av flera enheter som har olika slags funktioner. En av dem är att attrahera virus med hjälp av elektrostatiska pulseringar.

Om viruset "går i fällan" så fäster sig det vid makromolekylen och det i sin tur sänker virusets pH-nivån. Det i sin tur minskar risken för att viruset reproducerar sig.

De här stegen har visart sig effektivt förhindra att viruset gör skada. I labbet testade forskarna makromolekylen mot både ebolavirus och denguefeber.

En brasklapp dock. Det finns fortfarande en lång väg att gå innan man kan hitta makromolekylen på sitt närmaste apotek. Det positiva är att forskarna tror att det viktigaste jobbet redan är gjort – nämligen att hitta gemensamma nämnare i flertalet virus och därmed möjliggöra en gemensam medicin.