Om du tuggar mycket tuggummi finns det risk att du oftare har huvudvärk och ont i käkarna.
1 av 3
Om du tuggar mycket tuggummi finns det risk att du oftare har huvudvärk och ont i käkarna. - Foto: TT
En undersökning på över hundra gymnasieungdomar visade att de som tuggade tuggummi och hade munpiercings var de som oftast hade huvudvärk.
2 av 3
En undersökning på över hundra gymnasieungdomar visade att de som tuggade tuggummi och hade munpiercings var de som oftast hade huvudvärk. - Foto: TT
Och de som var värst drabbade var tjejer eftersom antalet tjejer med munpiercings är högre än antalet killar.
3 av 3
Och de som var värst drabbade var tjejer eftersom antalet tjejer med munpiercings är högre än antalet killar. - Foto: TT

Ny studie visar: Tuggummituggande kan leda till käkproblem

Har du ofta huvudvärk, ont i käkarna och svårt att gapa stort? Då kan du vara en av dem som tuggat för mycket tuggummi. Och det är värst för tjejer.


En ny studie från Sahlgrenska visar att personer som tuggar mycket tuggummi ofta lider av huvudvärk, ont i käkarna och svårt att gapa stort.

Undersökningen gjordes på över hundra gymnasieungdomar och visade att bland de elever som hade piercingsmycken i munnen eller tuggade tuggummi dagligen var andelen med huvudvärk och ömma käkar större än hos övriga elever.

Eftersom det var betydligt fler tjejer som hade piercings i munnen drog forskarna också slutsatsen att problemet är vanligare hos kvinnor.

"Flickor hade betydligt fler och svårare symptom än pojkar både vad gällde de rapporterade symptomen och kliniska symptom", skriver Christina Mejersjö, övertandläkare och forskare, i ett pressmeddelande, skriver Expressen.

Så det kanske är läge att ta det lite lugnt med tuggummituggandet, speciellt om du har en piercing.

/
Ont
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.