Därför är blåbären i affären vita på insidan

- 27/05/2016, 11:53
Har du också undrat?
1 av 5

Har du också undrat?

tt bild

Det är egentligen inte så konstigt.
2 av 5

Det är egentligen inte så konstigt.

tt bild

Den enkla anledningen är att svenska blåbär har mycket mer färgämnen i sig.
3 av 5

Den enkla anledningen är att svenska blåbär har mycket mer färgämnen i sig.

tt bild

Men "vita" blåbär är precis lika nyttiga.
4 av 5

Men "vita" blåbär är precis lika nyttiga.

tt bild

Det menar en norsk expert.
5 av 5

Det menar en norsk expert.

tt bild

Har du någonsin undrat varför blåbären du köper i plastlåda är vita på insidan? Det finns faktiskt en väldigt enkel förklaring.

Blåbär är riktigt gott och nyttigt – och många vill passa på att äta blåbär till glassen eller i salladen även när det inte är säsong. Men hur kommer det sig att de blåbär man köper i affären är vita på insidan? Kan det till och med vara farligt?

Anledningen till att de blåbär du köper i butiken är en annan sorts bär (vaccinium corymbosum), som importeras från varmare länder. De skandinaviska bären, med sin fylliga blåa färg på insidan (vaccinium myrtillus), växer i skog och mark i Sverige under sensommaren.

Men okej, men var kommer den vita färgen från? Det är egentligen inte så konstigt. Det har med färgämnet antocyanin att göra, menar en expert.

– De blåbär som finns i Skandinavien har 70 procent fler antocyaniner än importerade blåbär, som endast har färgämnen i skalet. Därför är de vita inuti, säger Gerd Byermoen, informationschef för norska informationscentralen för frukt och grönt, till Klikk.no.

Det är med andra ord ingen fara att äta bären.

– Man kan njuta av både skandinaviska och importerade blåbär, säger Byermoen till Klikk.no.

Blåbär kan vara bra mot mycket, bland annat kan det göra det lättare för män att få stånd. Läs mer om det här.