Nu har en ny undersökning kartlagt varför män inte går till läkaren så ofta.
Nu har en ny undersökning kartlagt varför män inte går till läkaren så ofta. - Foto: TT

Ny forskning avslöjar: Därför är män rädda för att gå till doktorn

Färre män än kvinnor går regelbundet till läkaren. Nu visar en ny undersökning de vanligaste anledningarna till att män skippar att gå till doktorn.


Enligt en ny undersökning från amerikanska Orlando Health listas de vanligaste orsakerna till att män inte går till läkaren, skriver SVT.

De vanligaste anledningarna visade sig vara tidsbrist. Men tvåa och trea kommer rädsla för att upptäcka att något inte står rätt till och att de känner sig obekväma med vissa typer av intima undersökningar. Män är helt enkelt ganska rädda för att gå till doktorn.

Det män framför allt behöver vid ett läkarbesök är tid, säger Svend Aage Madsen, chefspsykolog på Rigshospitalet i Köpenhamn.

–Män saknar en bättre dialog vid läkarbesöket. Kvinnor är mer vana att kommunicera kring sin hälsa och förmedla hur de mår medan män behöver mer tid för att nå fram. När de väl tagit sig samman för att gå till läkaren är tiden knapp och det man egentligen kommer för att prata om kanske aldrig kommer fram, säger Svend Aage Madsen.

Men däremot är män inte rädda för att lägga tid på annat som inte är läkarbesök. Studiens författare kommenterar ironiskt att män nog ofta känner att de har tid med en 18 håls golfrunda men känner inte att de har tid med en 90 minuter lång läkarundersökning.

Enligt Svend Aage är det viktigt att män prioriterar om, speciellt eftersom män har en genomsnittligt lägre livslängd än andra kvinnor, skriver SVT.

Så män, masar er iväg till läkaren, sluta vara rädda.

En person som däremot inte är rädd för att gå till läkaren är den här killen som vill operera bort fyra revben för att se ut som en Ken-docka.

Man
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du gå till doktorn när du är sjuk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.