Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Experten: Så farligt är det att äta tårta – som du har blåst ut ljusen på

- 03/07/2016, 11:03 -
Att äta en tårta som någon har blåst ut ljusen på kan vara en hypokondrikers mardröm. Men hur farligt är det?
1 av 3

Att äta en tårta som någon har blåst ut ljusen på kan vara en hypokondrikers mardröm. Men hur farligt är det?

Faksimil Giphy

Inte alls, menar läkaren Johan Tham.
2 av 3

Inte alls, menar läkaren Johan Tham.

TT

Bakterierna är ofarliga, och om det är något som smittar är det magbakterier. Men risken är låg.
3 av 3

Bakterierna är ofarliga, och om det är något som smittar är det magbakterier. Men risken är låg.

TT

Det kan vara en hypokondrikers värsta mardröm, att äta tårta med tårtljus någon blåst ut. Men hur farligt är det egentligen?

Om en är hypokondriker så finns det mycket att vara rädd för. För en vecka sedan lade Youtube-användaren Vindog Unleashed upp en video på sin pappa "germaphobic dad" som förklarar det “rätta sättet” för att blåsa ut ljus – utan att det fastnar bakteriertårtan.

Bildkälla

Men hur farligt är det egentligen med de där bakterierna?

Nyheter24 ringde upp Johan Tham, överläkare vid Enheten för infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lunds universitet.

– Risken för smitta är extremt liten. Det skulle vara om patienten uppenbart är sjuk i någon smittosam sjukdom, men om man är så sjuk går man knappast på kalas, berättar han för Nyheter24.

– Du har en naturlig barriär av ett lågt pH i magsäcken, och så ska du konkurrera ut de livs levande bakterierna som finns i munfloran också. Det krävs ofta en rejäl smittodos, och smittodosen skulle vara så låg att risken för smitta via det här sättet känns osannolikt, förklarar han.

Om något skulle kunna smitta via en födelsedagstårta skulle det antagligen vara magsjuka.

Det finns ju bakterier som är bra. Finns det en fördel med att få lite extra bakterier på sin tårtbit?

– Det behöver inte vara till en nackdel, men det krävs mer intimt umgänge för att man ska smitta bakterier på det sättet.

Finns det någon sanning i att “lite skit rensar magen”?

– Alltså, du äter ju bajsbakterier varje dag. När du äter en köttbit eller sallad, så kommer det med. Men det är en del av vårt kretslopp, och bakterier utan residensmekanismer är väldigt bra.

Det är alltså inte farligt alls att äta en tårta som någon har blåst på. Men om en fortfarande är rädd för det menar Johan Tham att en borde vara mer rädd för att hångla med en främling.

Nyheter24 har tidigare utrett om det är farligt att ha osthyveln i kylskåpet och om det går att bli full genom att doppa en tampong.

Bildkälla

Är du hypokondriker?