Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den medeltida könssjukdomen var på väg att dö ut – nu är den tillbaka

- 29/06/2016, 22:17 -
Den fruktade medeltida sjukdomen syfilis är på väg tillbaka enligt nya studier.
1 av 3

Den fruktade medeltida sjukdomen syfilis är på väg tillbaka enligt nya studier.

TT

Sjukdomen var på väg ner efter penicillinets intåg under 1940-talet.
2 av 3

Sjukdomen var på väg ner efter penicillinets intåg under 1940-talet.

SVENSKA DAGBLADET/TT Bild

Men ökar nu lavinartat igen.
3 av 3

Men ökar nu lavinartat igen.

TT NYHETSBYRÅN

Efter år av nedgång under 1940-talet har den fruktade könssjukdomen återigen ökat med så mycket som 70 procent enligt nya studier.

Under medeltiden var syfilis den mest fruktade av alla könssjukdomar. Om man smittas uppstår sår på de områden som smittats, oftast runt kroppsöppningar. Om syfilis får gå obehandlad kan det utvecklas till det som kallas sen syfilis som kan ge skador på både hjärtat, hjärnan och nervsystemet, skriver 1177.

Efter år av kämpande från sjukvården och upplysningskampanjer började antalet fall av syfilis att minska under 1940-talet då penicillinet introducerades. Forskare trodde till och med att sjukdomen höll på att dö ut. Men nu verkar det alltså som att den gjort en comeback till mångas stora fasa, skriver The Atlantic.

I Indiana, USA, har antalet syfilisfall ökat med skrämmande 70 procent. Och även i det sexuellt konservativa Texas ökar antalet smittade.

År 2000 fanns det 6 000 fall av syfilis i USA. Forskare trodde då att sjukdomen snart skulle vara en parentes i historien. Men år 2014 visade nya studier att antalet smittade ökat lavinartat och nu låg på över 20 000 smittade, både i det tidiga och det sena stadiet av sjukdomen.

Ett av de stora problemen med syfilis är att sjukdomens symtom kan komma så sent som en till tre månader efter smittotillfället. Detta gör att många som smittats fortsätter ha sex i flera månader innan de söker vård. Vilket ger sjukdomen möjlighet att sprida som en löpeld, rapporterar The Atlantic.

Men det finns hopp. Sjukdomen är lätt att bota om den upptäcks i tid, det är bara att ta en kur antibiotika så ska den vara borta. Så alla ni som känner er det minsta oroliga över små utslag här och där borde uppsöka närmaste vårdcentral för att testa er för allt, då inklusive syfilis. Och speciellt om ni varit på amorösa äventyr på andra sidan Atlanten.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att gonorré snart kan vara obotligt.

Har du haft en könssjukdom?