Tisdag 18 Maj
Stockholm

Därför får du glasshuvudvärk – och så undviker du den

Det finns alltså en diagnos för detta.
Det finns alltså en diagnos för detta. Foto: TT

Glasshuvudvärk, även kallat "brain freeze" är vanligt nu under sommartider då vi trycker i oss glass som aldrig förr. Men varför får vi det, egentligen?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du varit med om "brain freeze" någon gång? Klart du har. Den där huvudvärken som dyker upp när du äter något riktigt kallt. Det finns faktiskt en diagnos för detta, som kallas glasshuvudvärk.

Men vad är det egentligen som händer? Fryser hjärnan verkligen till is?

Nej, så klart inte. Det hela handlar om att hjärnan kan uppfatta kyla som smärta, och att kroppen helt enkelt känner ganska fel, för din hjärna blir inte alls kall.

Jesper Peterson, verksamhetschef för neurologin på Skånes universitetssjukhus säger att hjärnsmärtorna, alltså "brain freeze" beror på att smärtcentret som kontrollerar svalg och panna ligger nära varandra i hjärnstammen, och kroppen gör då en feltolkning och tror att smärtan kommer från pannan istället för svalget.

Tips på hur du undviker smärtan?

Ja, Jesper har bara ett råd: Undvik stora mängder kall mat på väldigt kort tid, skriver TT rapporterar SVT.


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela