Enligt ny forskning kan p-piller göra att man blir mer emotionellt distanserad.
1 av 3
Enligt ny forskning kan p-piller göra att man blir mer emotionellt distanserad. - Foto: TT/cdn4
Det är speciellt under den pillerfria veckan som biverkningarna är som störst.
2 av 3
Det är speciellt under den pillerfria veckan som biverkningarna är som störst. - Foto: TT
Enligt studien kan det göra att man bland annat känner sig mindre empatisk.
3 av 3
Enligt studien kan det göra att man bland annat känner sig mindre empatisk. - Foto: cdn4

Forskning visar: P-piller kan göra dig oempatisk och känslokall

Alla vet att p-piller kan påverka ens känslor, men nu visar ny forskning att biverkningarna faktiskt är värre än man först trott.


De flesta som går eller har gått på p-piller kan vittna om att det inte alltid är en dans på rosor. Biverkningar kan vara allt ifrån att gå upp i vikt, känna sig uppblåst, få ömma bröst och tappa sexlusten.

Och till råga på det har forskning nu visat att p-pillret har fler bieffekter – som är mindre synliga.

Pillren kan nämligen göra dig mer distanserad till dina egna känslor, göra dig mindre balaserad och även mindre empatisk mot andra människor – speciellt under den pillfria veckan, skriver Metro UK.

I studie som publicerats av European Neuropsychopharmacology och som gjorts på 73 kvinnor märkte forskarna att det fanns stora skillnader mellan hur kvinnor som gick på p-piller och kvinnor som inte gick på p-piller reagerade känslomässigt i olika situationer.

Forskarna granskade tre grupper av kvinnor. En grupp som var i en naturlig cykel och inte åt p-piller, en grupp som gick på p-piller och en grupp som var på sin pillerfria vecka.

Deltagarna fick sedan läsa upp scenarion som skulle få dem att känna på vissa sätt. Sedan fick de berätta hur de kände inför situationen om den skulle inträffa i verkligheten.

Det forskarna då märkte var att de kvinnor som åt p-piller presterade bättre på testerna än de kvinnor som var på sin pillerfria vecka.

Författarna till studien skriver att det finns "väldigt bristfällig kunskap om p-pillers inverkan på psykologiska processer och emotionella kompetenser". Och att de ser ett stort behov av att fler liknande studier görs för att få en bättre förståelse för bieffekterna av hormonella p-piller, skriver Metro UK.

Så om du någonsin undrat varför du känt dig så mycket mindre kär – så vet du varför. Nu behöver du inte oroa dig för att du är en kall bitch längre, för det beror bara på att hormonerna jävlas med dig.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare gjort en kartläggning över vilka landsting i Sverige som erbjuder gratis p-piller – finns ditt landsting med på listan? Se efter här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställda döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.