Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du har förmodligen aldrig ätit riktig wasabi – här är anledningen

- 24/07/2016, 21:20
Den gröna röran som du alltid trott är riktig wasabi är faktiskt något helt annat.
1 av 4

Den gröna röran som du alltid trott är riktig wasabi är faktiskt något helt annat.

TT

Wasabin växer vilt i Japan och är svår att odla i någon större utsträckning då den lätt får olika infektioner. Detta gör också den lilla knölen väldigt dyr. Riktig wasabi rivs traditionellt på ett verktyg som heter oroshigane, vars skrovliga yta är gjord av hajskinn.
2 av 4

Wasabin växer vilt i Japan och är svår att odla i någon större utsträckning då den lätt får olika infektioner. Detta gör också den lilla knölen väldigt dyr. Riktig wasabi rivs traditionellt på ett verktyg som heter oroshigane, vars skrovliga yta är gjord av hajskinn.

TT

Det som du istället serveras på nästan alla sushiställen utanför Japan är vanlig pepparrot, blandad med senap och grön karamellfärg.
3 av 4

Det som du istället serveras på nästan alla sushiställen utanför Japan är vanlig pepparrot, blandad med senap och grön karamellfärg.

TT

Så om du inte ätit sushi på en finkrog i Japan så är det ytterst otroligt att du någonsin ätit riktig wasabi.
4 av 4

Så om du inte ätit sushi på en finkrog i Japan så är det ytterst otroligt att du någonsin ätit riktig wasabi.

TT

Gillar du wasabi? Då står du inför en riktig chock. För tråkigt nog så är det antagligen så att du aldrig ätit riktig wasabi.

Du vet den lilla gröna klumpen på sidan av din sushi-take-away? Ja, precis, den som gör dig röd om kinderna och får dig att tro att din näsa ska explodera om du tar för mycket. Det är wasabi.

Eller det ska i alla fall vara wasabi. Wasabi är en grön rot som växer vilt i forsar och strömmar på den japanska landsbygden. Den tycker inte om att odlas i växthus eller för tätt då den lätt blir infekterad av parasiter, skriver Metro UK.

Skulle den gröna lilla knölen importeras till Europa skulle det kosta runt 430 kronor per 100 gram. Vilket som ni förstår antagligen skulle innebära att de flesta sushiställen i Sverige skulle gå i konkurs bara på grund av import av wasabi.

Men vad är det då vi äter istället för wasabi? Jo, vi äter en ganska nära släkting till wasabin, nämligen pepparrot. Pepparrot växer i Europa, den är billig och den har samma smakenzymer som wasabi.

För att få till den lite annorlunda smaken brukar man också blanda i stark senap och den gröna färgen får man genom att ha i lite grön karamellfärg.

Skillnaden i smak är dock ganska distinkt då wasabi både är sötare och starkare än sitt pepparrots-senaps-substitut, skriver Metro UK.

Enda sättet du egentligen kan vara riktigt säker på om du ätit riktigt wasabi är om din kock faktiskt rivit wasabin framför dig, då helst på det klassiska verktyget oroshigane som traditionellt är gjort av hajskinn.

Så om du inte varit på en fin sushirestaurang i Japan så är det mycket troligt att du aldrig ätit riktig wasabi i hela ditt liv. Sorry alla sushiälskare.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den här lite underliga mattrenden – sushidoughnutsen – som tagit Instagram med storm.

Här under kan du se en video som förklarar skillnaden mellan wasabi och pepparrotssubstitutet.