Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de europeiska länderna som är bäst att leva i

- 29/07/2016, 07:28
1 av 2

2 av 2

Sverige kanske borde slänga ett öga på Norge, Tyskland och Nederländerna för att de verkar ju göra något rätt.

Det är bloggen Jakub Marian som skriver mycket om forskning, vetenskap och utbildning har sammanställt en karta över de bästa länderna i Europa att bo i, baserat på hur bra dess befolkning mår, skriver Independent.

Mätningen på hur bra folk mår kommer från Boston Consulting Group som har analyserat 44 olika indikatorer på välmående i form av ekonomi, investering och hållbarhetsförutsättningar för att komma fram till en välmåendesiffra för landet.

I årets mätning är det vårt nordiska grannland Norge som tar hem hela potten med 100 poäng. Grattis Norge önskar Sverige.

Bildkälla: jakubmarian.com

Sverige själv ligger på en niondeplats med mediokra 89,6 poäng, vilket är en skam om man ser till våra grannländer som alla har siffror över 90. Även Nederländerna och Belgien slår Sverige på fingrarna.

Längst ner i listan hittar vi lilla Makedonien med bara 42,9 poäng. Dock saknades det data för Kosovo och Cypern lämnades utanför mätningen på grund av sin suveränitet.

För att sätta siffrorna i lite perspektiv jämför Jakub Europas siffror med andra länders siffror. USA fick bland annat 83.7 poäng, Japan 81.3, Brasilien 46.5, och Indien 32.6, skriver Independent.

En annan rolig sak att omnämna är att alla länder där tyska talas som förstaspråk har siffror över 90 poäng. Intressant, Sverige kanske borde fundera på att byta språk, eller bli mer som Norge.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Sverige däremot kommit högst i en mätning om vilket som är det bästa landet att leva i.

Tycker du kartan stämmer?