Svär du mycket på jobbet? Det kan faktiskt vara bra för karriären

- 04/08/2016, 08:41 -
Svordomar kan göra din karriär mer framgångsrik.
1 av 3

Svordomar kan göra din karriär mer framgångsrik.

Claudio Bresciani/TT (Montage)

Det är en svår balansgång på jobbet.
2 av 3

Det är en svår balansgång på jobbet.

Jessica Gow/TT

Så prova att svära lite för dig själv först – fan jävla helvetes ursäkta...
3 av 3

Så prova att svära lite för dig själv först – fan jävla helvetes ursäkta...

TT News Agency / Henrik Montgomery / TT

Enligt flera studier gynnar svordomar karriären. Men samtidigt är det en svår och snårig balansgång.

I jobbsammanhang anser de flesta britter att svära och använda ett fult språk är oprofessionellt och tecken på omognad. Men det finns forskare som anser att svordomar har sina fördelar på jobbet – och även gynna ens karriär, skriver BBC.

Nästan nio av tio britter använder fula ord – och särskilt ett visst ord, f*ck, som exempelvis stjärnkocken Gordon Ramsay är extra förtjust i. Ytterst få verkar också tycka att det är stötande.

Bildkälla

Nu till själva forskningsexperimentet. En forskare från Storbritannien började undercover att jobba på ett kontor som sysslar med postorder. I början fick han inte så många vänner eller stort utrymme bland kollegorna. Det hela ändrade dock när han började svära åt en annan anställd.

Det blev alltså som en slags rit och skapade därmed ett starkare band till kollegorna. Givetvis är en bra relation med kollegor en viktig del av karriären. Det menar i alla fall Yehuda Baruch som är professor vid universitetet i Southampton.

Så vad är det råden för att svära men samtidigt hålla sig på god nivå med andra människor? Att använda rasistiska uttryck och sexism är givetvis ett stort nej men det är hyfsat svårt att hitta balansen. Att svära när pappret fastnat i skrivaren är mer accepterat i vanliga fall än att svära åt en annan person. Och givetvis ska man inte svära framför barn, i mikrofoner, till kunder, till patienter eller i intervjupaneler.

Bildkälla

Men även där är balansgången extremt snårig och svår. Om vi drar det till en extremnivå så är fula ord och svordomar helt olagliga i vissa länder. I Saint Kitts & Nevis är det helt olagligt och leder till böter. Även i Förenade Arabemiraten leder svordomar även via meddelandeappar till grova böter, skriver BBC.

Så var gränsen går just här i Sverige är svårt att svara på givetvis. Känn efter. Prova lite mindre svordomar så kanske du kommer närmre dina kollegor. Eller inte.