Nu testas kemisk kastrering i en studie i Sverige.
1 av 3
Nu testas kemisk kastrering i en studie i Sverige. - Foto: TT
Degarelix minskar sexlusten då testosteronnivån sjunker.
2 av 3
Degarelix minskar sexlusten då testosteronnivån sjunker. - Foto: NTB scanpix
Och ska därmed få pedofiler att kunna kontrollera sin sexuella dragning – och minska sexlusten helt.
3 av 3
Och ska därmed få pedofiler att kunna kontrollera sin sexuella dragning – och minska sexlusten helt. - Foto: Nyheter24

Svenska forskare testar att kastrera pedofiler

På Karolinska institutet i Stockholm testas just nu ett preparat som ska minska sexlusten hos pedofiler.


Det pågår en studieKarolinska institutet i Stockholm som handlar om effekten av kemisk kastrering av pedofiler. Förra året dömdes 250 personer för sexbrott mot barn i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Degarelix är preparatet som används och behandlar vanligtvis prostatacancer där testosteronhalten i kroppen och sexlusten sänks. Faktorerna som ligger bakom pedofili anses vara nedsatt självkontroll och brist på empati. Samtliga regleras av testosteron och preparatet kan ha en effekt.

Sexuella övergrepp mot barn är ett stort samhällsproblem som har varit svårt att få bukt med. En rimlig strategi är att de som har det problemet får behandling och hjälp av sjukvården och att det är där som en riskreducerande behandling kan ske, säger Christoffer Rahm, specialist­läkare i psykiatri vid Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge till DN.

Effekten håller i sig i upp till fyra månader efter en dos som tar mellan tre och fyra dagar innan verkning. Sex personer har hittils deltagit och de själva uppger att tankarna på sex har minskat – eller försvunnit. Behandlingen ses inte som ett botemedel men en dämpning av riskfaktorerna kopplat till pedofili.

– Utöver medicineringen görs också bland annat blodprovstagning och magnetkameraröntgen av hjärnan på deltagarna för att få mer kunskap om orsakerna till sexuell dragning till barn, säger Christoffer Rahm till DN.

Studien ska pågår i tre år och de som ingår är inte dömda för sexbrott. De har själva erbjudits hjälp efter att de larmat via hjälptelefonen Preventell om sina sexuella mönster.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?