Supermaten avslöjad: Här är 8 matbluffar du säkert har gått på

- 06/08/2016, 21:13
Saker du tidigare trott varit bra för dig är kanske inte så bra som du tror.
1 av 4

Saker du tidigare trott varit bra för dig är kanske inte så bra som du tror.

TT BILD

Blåbär till exempel, är det så bra för hjärtat som vi gärna vill att det ska vara?
2 av 4

Blåbär till exempel, är det så bra för hjärtat som vi gärna vill att det ska vara?

TT BILD

Härliga färger, men kanske inte lika härligt för kroppen?
3 av 4

Härliga färger, men kanske inte lika härligt för kroppen?

TT BILD

Kokosvatten har blivit vansinnigt populärt på senare tid.
4 av 4

Kokosvatten har blivit vansinnigt populärt på senare tid.

TT BILD

Trendig mat som går under benämningar som "supermat" har enligt ny forskning visat sig vara inte alls så nyttig som vi gärna vill tro.

Har du skafferiet fullt av härligt nyttiga grejer som bara väntar på att få göra underverk med din kropp inifrån och ut? Hemskt ledsen att behöva komma med trista nyheter nu.

Faktum är att just de grejerna vi tror ska vara asgrymma för vårt välmående, har i många fall faktiskt inte alls så bra effekt som det påstås.

Enligt en studie genomförd av New Scientist där så kallad superföda har granskats, så har resultaten gett helt klart deppiga svar. Den påstådda hälsoeffekten är klart överdriven i många fall och säljs dessutom i en betydligt dyrare form än nödvändigt.

Pass på, nu kör vi:

1. Kokosvatten

Den här trendiga drycken marknadsförs ofta som en slags "naturlig" sportdryck, men har i själva verket visat sig ha ungefär samma uppfräschande effekt som vanligt kranvatten.

Bildkälla

2. Chiafrön

Det här magiska fröet hyllas för sitt rika innehåll av omega 3-syror, men har inget att komma med i förhållande till exempelvis lax. Omega 3-syror, som minskar risken för hjärtsjukdomar och depression, kan inte tas upp av kroppen obehandlat. Vilket i sin tur gör råa chiafrön ganska verkningslösa. Däremot behöver omega 3-syran i fiskolja inte behandlas för att vara bra för ditt hjärta.

Bildkälla

3. Grönkål

Grönkål sägs vara bra för kroppen för att den innehåller mycket glukosinolater, som minskar risken för cancer. Men det finns betydligt mer av den varan i brysselkål än i hajpade grönkålen.

Bildkälla

4. Gojibär

Här har vi verkligen ett bär som folk har gått bananas över på senare år. Ämnet zeaxantin i bäret sägs exempelvis ha bra effekt på åldrandet kring ögonen. Men faktum är att gul paprika, spenat och helt vanlig kål har precis samma effekt och går dessutom att få tag i för en betydligt billigare peng.


The New Scientist understryker också att de positiva egenskaper som gojibäret sägs ha, har det knappt genomförts någon riktig forskning alls på, utan det handlar mer om en uppfattning som kommer från traditionell kinesisk medicin.

Bildkälla

5. Quinoa

Problemet med en del av hypen kring så kallade superfödoämnen, är att den påstått positiva effekten förstörs under förädlingsprocessen. Just quinoa förlorar sina fördelaktiga egenskaper när den sköljs eller kokas.

Bildkälla

6. Mörk choklad

Åh, den här grejen med att mörk choklad ska vara bra för oss vill vi ju så gärna ska vara sant. Exempelvis för att det ska vara bra mot högt blodtryck. Men tyvärr innehåller mörk choklad ändå en del fett och socker, som slår ut de andra mer positiva egenskaperna.

Bildkälla

7. Rödbetor

Okej, här kommer lite goda nyheter ändå. Enligt New Scientist lever faktiskt rödbetor upp till sitt hyllade rykte, om du äter det med måtta. Nitraterna i rödbetor kan sänka blodtrycket och ökar metabolismen i kroppen.


Däremot kan allt för hög konsumtion av rödbetor öka risken för bukcancer (och gör dessutom ditt kiss läskigt rött) vilket ju inte känns helt bra.

Bildkälla

8. Blåbär

Här har vi den största svikaren i gänget. Blåbär, detta skogens guld i våra svenska skogar som – förutom att vara löjligt goda – även sägs vara bra för hjärtat. Synd bara att de verksamma ämnen i blåbären som ska vara bra för hjärtat inte ens lyckas ta sig ut i blodet ordentligt.

Bildkälla

Men fortsätt du att kalasa vidare på dina goda blåbär, chokladrutor, gojibär och allt möjligt härligt utan någon större panik. Förvänta dig bara inga hälsomirakel på köpet.

Bildkälla

Om frukt och grönt inte riktigt är din grej, så kanske du bör spana in den här smaskiga ölen istället. Enda haken: den är tillverkad av navelludd.

Känner du dig också lurad nu?