I dag tar jordens resurser slut.
1 av 4
I dag tar jordens resurser slut. - Foto: Pixabay
Det menar i alla fall organisationen Global Footprint Network som räknat ut hur snabbt vi använder upp jordens alla resurser jämfört med hur snabbt de förnyas.
2 av 4
Det menar i alla fall organisationen Global Footprint Network som räknat ut hur snabbt vi använder upp jordens alla resurser jämfört med hur snabbt de förnyas. - Foto: Pixabay
Namnet på denna dag är enligt organisationen Overshoot day – och sker alltså i dag.
3 av 4
Namnet på denna dag är enligt organisationen Overshoot day – och sker alltså i dag. - Foto: Pixabay
Vad som också kan vara värt att uppmärksamma är att dagen kommer allt tidigare på året för varje år som går.
4 av 4
Vad som också kan vara värt att uppmärksamma är att dagen kommer allt tidigare på året för varje år som går. - Foto: Pixabay

I dag är dagen då vår planets resurser tar slut

Från och med nu och fram till årsskiftet lever vi nämligen på lånat naturkapital.


Det menar i alla fall organisationen Global Footprint Network som räknat ut hur snabbt vi använder upp jordens alla resurser jämfört med hur snabbt de förnyas, skriver Dagens Nyheter.

Namnet på denna dag är enligt organisationen Overshoot day – och sker alltså i dag.

Vad som också kan vara värt att uppmärksamma är att dagen kommer allt tidigare på året för varje år som går. På 15 år har den till exempel flyttats från slutet av september till början av augusti.

– En av orsakerna till det är att allt fler människor skaffar sig energi och materialintensiva livsstilar. Fler har råd att leva som vi i Sverige, helt enkel, säger Carina Borgström Hansson, expert på biologiska avtryck på Världsnaturfonden som samarbetar med organisationen Global Footprint Network, till tidningen.

NaturresurserRegnskog. Bildkälla: Pixabay

Vad krävs då för att förändra den här trenden?

Det handlar dels om av vi inte får släppa ut lika mycket koldioxid som vi gör i dag, och dels av vi måste ändra på våra levnadsvanor, menar Carina Borgström Hansson som lyfter fram fyra olika B:n som ett sätt att hjälpa till.

– Bilen, biffen, bostaden och börsen. Bilen står för transporter att man kan cykla och åka tåg i stället för att åka bil och flyga. Biffen står för att man kan äta mer vegetariskt. Bostaden handlar om att se över elen och värmen i sitt boende och när det gäller börsen kan man exempelvis se över vilka fonder man sparar i.

NaturresurserLever vi på lånad tid? Bildkälla: Pixabay

Men trots att det verkar se mörkt ut finns det hopp. Bland annat Världsnaturfonden ser med tillförsikt på framtiden.

– FN:s klimatavtal som slöts i Paris förra året innebär förhoppningsvis spiken i kistan för de fossila bränslena. Men det brådskar med konkreta åtgärder för att nå det gemensamma målet att ställa om till 100 procent förnybart, säger Carina Borgström Hansson till DN.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en slösaktig livsstil?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.