Tänk på att byta om till torra badkläder när du har badat.
1 av 2
Tänk på att byta om till torra badkläder när du har badat. - Foto: TT
Att ha på sig blöta badkläder kan orsaka problem i underlivet.
2 av 2
Att ha på sig blöta badkläder kan orsaka problem i underlivet. - Foto: TT

Därför ska du aldrig ha på dig dina blöta badkläder efter att du badat

När du har svalkat dig i poolen borde du byta om till torra badkläder innan du lägger dig på solstolen igen.


Det är nog många som lägger sig på solstolen eller badlakanet efter att ha svalkat sig i poolen. Men nästa gång du kommer upp från vattnet borde du byta om till torra badkläder först.

Anledningen? Jo, att ha på sig en blöt bikini, baddräkt eller blöta badbyxor efter att man har badat kan orsaka problem i underlivet. Speciellt för personer med försvagat immunsystem, som till exempel personer med diabetes.

– Svamp och bakterier kan trivas i fuktiga och mörka platser som en blöt baddräkt eller blöta träningskläder, säger Alyssa Dweck som är biträdande klinisk professor och gynekolog på Mount Sinai School of Medicine till Huffington Post.

Gynekologen Roya Rezaee berättar också för UH Care att de kemikalier som tillsätts i vattnet för att skydda dig kan vara de som bidrar till att det kan bli bakterier i underlivet. De kan även bidra till en obalans vilket kan leda till bland annat illaluktande flytningar, klåda, svullnad och urinvägsinfektion.

Man kan också få svampinfektion, och enligt Dweck går det bara att bli av med den genom att använda en kräm mot svampinfektioner i underlivet.

Men det är inte bara kvinnor som bör undvika att sitta i böta badkläder utan även män.

Killar som går runt i blöta badbyxor kan riskera att få ringformade utslag runt könsorganet samt på rumpan. Vilket orsakas av dermatofyter, som påminner som svamp, som kan spridas till huden på könsorganet, inre låret samt rumpan.

Det går att behandla med krämer mot svamp och även ett puder som speciellt är utformat för att användas runt underlivet, skriver Metro UK.

/
/
Sol
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du byta till torra badkläder efter att du badat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

Polis utreder dubbelmord i Gävle

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.