Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker du gör ofta som kan leda till en könssjukdom – utan att ha sex

- 21/08/2016, 20:31 -
Saker som många av oss gör väldigt ofta kan faktiskt leda till könssjukdomar.
1 av 3

Saker som många av oss gör väldigt ofta kan faktiskt leda till könssjukdomar.

TT

Att sola solarium till exempel.
2 av 3

Att sola solarium till exempel.

TT

Eller att vara i kontakt med skägg.
3 av 3

Eller att vara i kontakt med skägg.

TT

Det är inte bara sex som kan överföra könssjukdomar utan även de här vanliga sakerna.

Förutom sex finns det faktiskt andra saker som kan utsätta dig för att komma i kontakt med könsjukdomar Och det värsta? Det är saker som många av oss gör väldigt ofta.

1. Sola solarium

En av sakerna är faktiskt att sola solarium. Den varma och fuktiga miljön i solariet plus en naken kropp kan leda till att du kan smittas med bland annat herpes och humant papillomvirus. Humant papillomvirussom kan leda till vårtor på kroppen som kan spridas till underlivet.

Men om du går till ett bra ställe som rengör sina solarium noggrant och ofta kan du nog vara lugn.

2. Skägg

En annan sak är kontakt med skägg. Ja, du läste rätt men lugn, det är ganska sällan att det händer. Men i sällsynta fall har har personer blivit smittande med bland annat skabb och herpes. Det beror på att om personen med skägg har haft oralsex med en smittad person.

3. Torrjucka

En annan sak du säkert trott varit helt säkert är att torrjucka. Men nej, det finns faktiskt könssjukdomar som smittar vid enbart hudkontakt. Några av de är HPV, herpes och syfilis, skriver Metro UK.

4. Låna andras rakhyvlar

Att dela med sig av sin rakhyvel eller låna någon annans kan också vara en av sakerna som kan överföra bland annat könssjukdomarna HPV och herpes.

5. Pussar

Herpes kan se ut som en munsår. Men även som den smittade inte har blåsor kan könssjukdomen fortfarande överföras.

6. Låna varandras handdukar

Trikomonaskolpit orsakas av en parasit och trivs i fuktiga förhållanden. Den kan leva utanför kroppen i ungefär 30 minuter så en handduk är en perfekt plats. Symtomen för könssjukdomen är bland annat onormala flytningar och smärta när man kissar.

7. Vaxning

Att få en könssjukdom när du vaxar dig är sällsynt men det har faktiskt hänt. Experter rekommenderar att du skjuter upp att vaxa dig om du har irriterad hud eller sår på huden, skriver Metro UK.