Länge har det talats om p-pillers negativa effekter, så som minskad sexlust. Men det är först nu det är vetenskapligt bevisat.
1 av 3
Länge har det talats om p-pillers negativa effekter, så som minskad sexlust. Men det är först nu det är vetenskapligt bevisat. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
I en studie gjord på 332 personer delades deltagarna upp i två grupper. De ena fick äta p-piller, de andra sockerpiller.
2 av 3
I en studie gjord på 332 personer delades deltagarna upp i två grupper. De ena fick äta p-piller, de andra sockerpiller. - Foto: TT
Resultatet visade att de som äter p-piller ger en negativ inverkan på åtrå, upphetsning och tillfredsställelse.
3 av 3
Resultatet visade att de som äter p-piller ger en negativ inverkan på åtrå, upphetsning och tillfredsställelse. - Foto: TT

Nu är det bevisat – p-piller minskar sexlusten

Länge har det talats om p-pillers negativa effekter, så som minskad sexlust. Men det är först nu det är vetenskapligt bevisat.


Forskare vid Karolinska institutet har gjort en studie på 332 personer i åldrarna 18-35 år. I studien delades deltagarna upp i två grupper: den ena fick äta det i dag vanligaste p-pillret medan de andra fick ett sockerpiller, skriver P3 Nyheter.

– Det här är den första studien som visar att p-piller kan påverka sexualiteten. Det har vi inte vetat tidigare eftersom det inte har funnits vetenskapliga bevis för det, berättar Angelica Lindén Hirschberg, professor och gynekolog vid KI, till P3 Nyheter.

Efter tre månader kollade forskarna på hur de olika gruppernas sexuella funktioner hade förändrats. De fann inte jättestora skillnader mellan de som tog p-piller och de som tog sockerpiller. Däremot kunde de se att det fanns en negativ inverkan på åtrå, upphetsning och tillfredsställelse, men inte förmågan till orgasm, för de som åt p-piller.

Lindén Hirschberg hoppas att resultatet ska leda till mer forskning på preventivmedel och hur man mår av dem, något som det hittills inte har forskats mycket på alls.

– Det är unga friska kvinnor som oftast går på p-piller. Som tar det varje dag ibland i decennier, då är det inte rimligt att man ska få en påverkan på hur man mår och på ens sexualitet, säger hon till P3 Nyheter.

Igår släpptes nya studier som visar att de flesta svenskar är missnöjda med sitt sexliv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger under EU:s toppmöte i Bryssel att Sverige ingår i diskussioner om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...