Ostburgare
1 av 2
Ny forsking tyder på att ost faktist kan vara nyttigt - Foto: jeffreyw via Wikimedia Commons / Father Jack via Wikimedia Commons
Ostburgare på tallrik utan bröd
2 av 2
Tre stycken ostburgare - Foto: Father Jack via Wikimedia Commons

Forskning visar: Ost är typ det nyttigaste du kan äta

Gillar du ost? Då kan du känna dig trygg i att du är nyttig. En ny studie från Köpenhamns universitet visar nämligen att ost är bra för våra hjärtan.


Studien visade på en förbättring i det "goda" kolesterolet hos de som åt fettrik ost. Forskare menar till och med att om man har ost med i sin kost motverkar det sjukdomar, skriver Independent.

En grupp om 139 vuxna delades in i tre grupper. En av grupperna åt 80 gram vanlig ost med mycket fett i varje dag. Den andra gruppen åt 80 gram ost med låg fetthalt i varje dag. Och den tredje gruppen fick ingen ost alls under hela försökstiden, utan fick i stället 90 gram av bröd och sylt.

Forskare upptäckte att personerna i testgruppen som åt ost med mycket fett i hade oförändrade kolesterol-värden.

Deras hälsa hade snarare förbättrats

OstOst. Bildkälla: Father Jack via Wikimedia Commons

Att ost är nyttigt att äta bekräftar även en annan studie från Japan. Den visar nämligen att just ost hindrar fettansamlingar i levern.

Ost sägs även göra så att vi både sover bättre och får oss att gå ner i vikt, skriver Independent.

Gillar du ostiga saker kanske du också vill läsa om världens konstigaste tävling som handlar om att fånga just osten, eller om hur farligt det är att han osthyveln i kylskåpet.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Ost
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du ost?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.