Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska forskare: Därför kan många våldtäktsoffer inte göra motstånd

- 25/09/2016, 16:38
Svenska forskare har genom intervjuer tagit fram att så många som 7 av 10 personer som blir utsatta för våldtäkt paralyseras under övergreppet.
1 av 3

Svenska forskare har genom intervjuer tagit fram att så många som 7 av 10 personer som blir utsatta för våldtäkt paralyseras under övergreppet.

TT

Många personer känner skam och skuld för att de inte gjorde motstånd.
2 av 3

Många personer känner skam och skuld för att de inte gjorde motstånd.

TT

Men fenomenet är vanligt och finns även hos djur som utsatts för ett stort hot.
3 av 3

Men fenomenet är vanligt och finns även hos djur som utsatts för ett stort hot.

TT

Forskare har nu fastslagit att det är väldigt vanligt att personer som utsatts för våldtäkt blev oförmögna att göra motstånd under övergreppet.

Det finns en uppfattning hos många att människor som blir utsatta för en våldtäkt borde göra motstånd – sparka, skrika, slåss och till och med bitas för att försvara sig själva.

Och om det inte finns tecken på motstånd så verkar det som att många inte tror att det faktiskt rör sig om en våldtäkt. För om personen inte gjorde motstånd kan det väl inte ha varit så illa?

Sådana här resonemang har återkommit under otaliga rättegångar, som den här domaren som frågade offret varför hon inte höll i hop benen eller det uppmärksammade fallet med norska Andrea som inte visat tillräckligt tydligt att hon inte ville.

Men nu har forskare vid Södersjukhuset och Karolinska institutet slagit fast att så många som 7 av 10 våldtäktsoffer hamnar i något som kallas för en "frysreaktion", skriver SVT.

Frysreaktionen innebär att personen blir paralyserad, orörlig och oförmögen att göra motstånd enligt Anna Tiihonen Möller, som är biträdande överläkare vid Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

Undersökningen genomfördes genom intervjuer med 298 våldtäktsoffer. De fick svara på frågor om hur de upplevt och reagerat under våldtäkten två veckor efter. Då såg forskarna att så många som 70 procent drabbats av frysreaktionen. Och 50 procent upplevde den som extrem.

De märkte också att många av personerna känt skam för att de inte gjort mer för att försvara sig.

– Vi märker att det finns mycket skuld och skam bland våra patienter för att de inte har gjort motstånd. Vi försöker normalisera och säga att det här är det vanliga sättet att reagera - att man ”fryser”. De blir ganska lättade över att få höra det: ”Då är jag normal, det var inte mitt fel”, säger Anna Tiihonen Möller till Agenda rapporterar SVT.

Att den här typen av frysreaktion finns har forskare vetat om länge. Den är vanlig bland djur som upplever ett så stort hot att de inte längre uppelever det som värt att försöka göra motstånd.

Tiihonen Möller poängterar att det dessutom inte uppstår några skador hos en person som drabbas av frysreaktionen.

– Fortfarande läggs ganska stor vikt vid fysiska skador i rättsprocessen, säger hon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Isabelle som blev brutalt våldtagen på en kryssning, och sedan inte ens kunde få ut förhöret med gärningsmannen eftersom det skulle kunna skapa lidande för honom.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde Sverige införa en samtyckeslag?