Genrebild.
Genrebild. - Foto: Pontus Lundahl / TT

Experten: Därför gör det ont att få sperma i ögonen

Om du någon gång har fått sperma i ögonen kanske du är medveten om att det kan svida. Det finns en anledning till det.


Om du någon gång har haft oralsex med en penis inblandad kanske du har varit med om att du eller din partner har fått sperma i ögat. Av en ren olyckshändelse, såklart.

Då vet du också hur irriterat ögat kan bli, och hur det bränner i ögat. Det finns en anledning till det.

– I första hand handlar det nog inte om att det är sperma, utan om att det är att man får någonting i ögonen. Ögonen vill ju skydda sig själv, och det här är man nog oftast inte förberedd på, berättar Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysnare på UMO.se, för Nyheter24.

Johan menar att om skulle man få något annat i ögonen, av liknande konsistens som sperma, skulle ögonen förmodligen reagera likadant.

Men det kan även bero på innehållet i sperma, eftersom det innehåller mycket socker, zink och magnesium.

Att få sperma i ögonen är i sig inte farligt och det är normalt för ögat att vara irriterat i några timmar. Men om ögonirritationen inte går över bör bör man uppsöka en läkare – det kan nämligen vara tecken på en könssjukdom.

Ibland kommer symtomen först efter några veckor, men då ska man fortfarande gå till läkare.

– Om man får sperma i ögonen kan man ju få en klamydiainfektion. Då får man en ögoninflammation och då behöver man en antibiotikakur, berättar Johan.

Obehandlad klamydia kan gå över av sig självt, men det tar flera månader, ibland ett år.

Man kan även få gonorré- och mykoplasma-infektioner i ögonen. Om du får sperma i ögonen bör du tvätta ögonen för att minska irritationen.

Kom ihåg att det bara är kondom som skyddar mot könssjukdomar, både vaginalt, analt och oralt.

Nyheter24 har tidigare tagit reda på varför man blir så bajsnödig när man har mens och om det är farligt att simma med hajar när man har mens.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått sperma i ögonen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.