Onsdag 28 Sep
Stockholm

8 anledningar till att din vagina kan lukta lite konstigt

Lättklädd kvinna och ett ostron
Det finns flera anledningar till att ditt underliv kan lukta konstigt. Foto: Giphy/Skoj

En vagina är sällan doftlös, och det är helt naturligt! Men det finns en del lukter som inte hör hemma mellan benen. Om ditt underliv har luktat lite konstigt kan det vara bra att läsa detta.

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är inte särskilt roligt när det händer, men det kan hände de flesta av oss: Att underlivet plötsligt börjar lukta lite konstigt.

Och grejen är att det inte alltid finns ett enkelt svar på varför, utan det kan hända av flera anledningar.

1. Bakteriell vaginos

Om flytningarna har börjat få en gråaktig färg och börjat lukta illa kan det vara bakteriell vaginos. Det beror bland annat på att ph-balansen i slidan har rubbats, men ingen vet riktigt varför balansen rubbas.

Lukten kan påminna lite om fisk och vissa får ont och klåda runt slidöppningen. Det är viktigt att söka vård så att man kan få behandling eftersom obehandlad bakteriell vaginos kan göra en mer känslig för infektioner som kan sprida sig till livmodern och äggstockarna, skriver UMO.

2. Svamp

Det vanligaste tecknet på svamp i underlivet är att det kliar och svider både kring slidöppningen och blygdläpparna. En del får även illaluktande flytningar, men det är ett ganska ovanligt symtom.

Svamp ska helst inte behandlas på egen hand utan en diagnos från en gynekolog eftersom vagitorer gör slemhinnorna känsligare. Dessutom blandas ofta svamp och bakteriell vaginos ihop, skriver Vårdguiden.

3. Könssjukdom

Många av de problem man kan ha med fiffin har samma symtom – men kan härledas till helt olika diagnoser. Exempelvis är symtomen för klamydia bland annat svidande när man kissar och flytningar som kan lukta illa, vilket också är detsamma som för svamp.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och många går runt med sjukdomen utan att veta om det – för ibland ger den inga symtom alls. Här kan du läsa mer om vad som händer om du får klamydiabrev.

Förutom att fiffin kan lukta illa kan den ge mellanblödningar och samlagsblödningar, och dessutom ont nertill i magen, skriver Vårdguiden.

4. Hormoner

Orsaken till att ditt underliv luktar illa kan bero på tillsatta hormoner i form av preventivmedel, hormonspiral och p-stavar.

Men det kan även bero på att ens hormonnivåer skiftar under mens, graviditet eller klimakteriet, skriver RFSU.

5. Antibiotika

Antibiotika kan rubba ph-balansen och därför göra att det luktar mer än vad som anses normalt. När man behandlas för bakteriell vaginos får man just antibiotika, vilket kan leda till svampinfektioner.

Ja, som ni förstår kan det vara lite av ett evighetshjul så det är viktigt att få hjälp av en duktig gynekolog för att få bukt med sina problem.

6. Sex

Det finns flera anledningar till varför din vajayjay kan börja lukta konstigt efter sex. Delvis kan det bero på din partner. Men även vilket glidmedel och huruvida man använder kondom eller inte kan påverka.

Enligt Cosmopolitan upplever många att lukten påminner om klorin, men det är inget att oroa sig för.

7. Mens

Det är ju egentligen inte särskilt märkligt att du luktar annorlunda där nere när du har mens. Blodet blandar sig med de andra vätskorna i underlivet, och bildar en märklig – men normal – lukt, uppger Cosmopolitan.

Som att det inte räckte med att ha mensvärk och eventuell PMS liksom…

8. Sådan matte sådan f…

Precis som man kan göra att fiffin smakar och luktar godare genom att styra vad man äter finns det givetvis mat som också påverkar negativt.

Exempelvis gör lök, vitlök, broccoli och sparris gör att fiffin kan få en otrevlig lukt och smak.

Om du vill vända trenden borde du i stället äta citrusfrukter, ananas och grapefrukt, skriver Cosmopolitan.

Summa summarum: Om du har problem med ditt underliv bör du alltid ta det säkra före det osäkra och göra ett läkarbesök. Och vill du ge din partner en god upplevelse kan du ju alltid köpa hem lite citrusfrukter och ananas…

Läs även vilka sex saker du kan äta för att din vagina ska smaka godare och om dagen då alla tjejer ska få oralsex och tårta.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Har ditt underliv luktat konstigt någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.