Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten varnar: Därför ska du inte sova i ett svalt sovrum

- 06/11/2016, 09:54
Experter brukar rekommendera att du ska sova svalt för att få den optimala sömn.
1 av 3

Experter brukar rekommendera att du ska sova svalt för att få den optimala sömn.

TT BILD

Att sova med ett fönster öppet och vädra ur ordentligt är det nog många som gör.
2 av 3

Att sova med ett fönster öppet och vädra ur ordentligt är det nog många som gör.

TT BILD

Men nu varnar en byggnadsexpert för de risker som finns med den här sovvanan.
3 av 3

Men nu varnar en byggnadsexpert för de risker som finns med den här sovvanan.

TT BILD

Många föredrar ett svalt sovrum för en god natts sömn. Nu visar det sig att det kan vara farligt för både hälsan och ditt hem.

Är du en av alla som brukar klaga över "snökaoset" när de första snöflingorna faller, så kanske du behöver färska upp vinterminnet med den här ruggiga listan.

Men många uppskattar svalare rumstemperaturer nu efter sommarens värme och sover gärna med något fönster på glänt, medan andra höjer upp elementen till max och plockar fram sina tjockaste duntäcken.

Att sova svalt är något som många sömnexperter brukar rekommendera. Men enligt byggnadsexperten Morten Mathiasen kan vanan att vädra sovrummet innan läggdags vara direkt farligt.

Både för din hälsa och ditt hem.

– När du vaknar på morgonen är sovrummet fuktigt, eftersom att du andas och svettas under natten i kombination med en låg rumstemperatur, säger Morten Mathiasen till Søndagsavisen.

Då uppstår snabbt dagg i lägenheten, som ger kondens på väggarna. Ofta bakom sängen, garderober och sängbord. Där kan det vara mycket fuktigt och kan i värsta fall leda till mögel.

Morten Mathiasen rekommenderar i stället att fönster öppnas upp helt för en snabb och ordentlig utvädring. När ett fönster bara står lite på glänt så ger det inte en tillräckligt bra och effektiv ventilation i sovrummet.

Det bästa är enligt honom att slå på värmen i sovrummet på morgonen så att temperaturen når ungefär 18-20 grader. Sedan kan du stänga av värmen igen på kvällen, för att på så sätt ge svalka i rummet utan att riskera mögel och fuktskador.

Det här med "rätt" temperatur verkar vara en ständig källa till tjafs och gnäll. Det blev minst sagt övertydligt när ett helt sjukt arga lappen-krig bröt ut på ett kontor över vilken temperatur på dricksvatten som är bäst.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Hur vill du ha det när du ska sova?