Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Experten om att städa hemma: "Helt meningslöst"

- 15/11/2016, 08:50 -
Agnes Wol har tröttnat på städhetsen.
1 av 5

Agnes Wol har tröttnat på städhetsen.

TT

Det är helt "meningslöst", menar hon.
2 av 5

Det är helt "meningslöst", menar hon.

TT

Åtminstone om man vill undvika sjukdomar.
3 av 5

Åtminstone om man vill undvika sjukdomar.

TT

Nu föreläser Wold om detta.
4 av 5

Nu föreläser Wold om detta.

TT

Wold är professor i Göteborg.
5 av 5

Wold är professor i Göteborg.

Per Larsson / Per Larsson / TT

Känner du någon som gillar att ha det fint hemma? Då borde hen verkligen läsa det här.

Att hålla rent och snyggt hemma är väldigt viktigt för många – andra bryr sig inte alls om det är lite skit i hörnorna.

Men nu sätter forskaren Agnes Wold, som ofta uttalar sig om hygien och renhet, ner foten. Hon menar att det inte finns någon anledning alls att oroa sig över att det är lite stökigt.

– Det är fruktansvärt viktigt. Alla påstår att vi har så lite tid och då är det fruktansvärt konstigt att folk hinner ägna sig åt sådant här nonsens, säger Agnes Wold om hygienhetsen till Ttela.

Nu föreläser Agnes Wold, som är professor i klinisk bakteriologi, om den stora myten om att damm skulle vara farligt. Hon säger att många kvinnor blir lättade när de får reda på sanningen.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa för att få bort bakterier. Det är det inte, säger Wold till Ttela.

Men varför håller vi på och städa så mycket, och varför tror vi att det är så viktigt? Jo, Agnes Wold menar att man förr trodde att dammet var anledningen till att infektionssjukdomar spreds. Det visade sig vara helt fel, och att städa hjälper inte alls mot sjukdomar.

– Städa var naturligtvis helt meningslöst, eftersom deras affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger Wold till Ttela.

Forskare har också något väldigt viktigt att säga om sportdryck – läs mer om det här.