Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför säger man "prosit" när någon nyser

- 14/12/2016, 10:24 -
Varför säger man "prosit"?
1 av 2

Därför säger man "prosit".

TT

Atjo!
2 av 2

ATJOOO!

TT

Varför säger man "prosit" när någon precis nyst? Jo, det har faktiskt en väldigt intressant historia! Häng med så förklarar vi på Nyheter24 förklaringen bakom ordet.

Brukar du i all välmening säga ”prosit” när någon smackar iväg en fet nysning? Har du någonsin undrat varför du säger så?

I så fall är du inte ensam. Faktum är att ”varför säger man prosit” är en av de frågor vi svenskar googlar mest.

Men varför säger man ”prosit”?

Jo, förr i tiden trodde man att en nysning var ett tecken på att en högre makt tagit kontroll över kroppen. Därför började man säga olika lyckönskningar för att nysningen skulle föra tur med sig.

Prosit kommer från latinet.

"Pro" betyder ”för”.

"Sit" betyder ”att vara till nytta”

Så pro-sit betyder helt enkelt ”hoppas det gör dig väl”.

Ordet finns också i tyskan, där ”prost” är något man ropar när man vill skåla.

Kvinna som nyser
"Prosit". Bild: TT

På andra språk över hela Europa och Asien återfinns tanken om att lyckönska någon efter en nysning. I Polen säger man ”Na zdrowie!” (för hälsan), i Burma säger man ”phe ya” (Gud välsigne dig) och på engelska säger man ”Bless you” (välsigne dig).

Den väl spridda myten om att en tomtenisse dör om man säger ”tack” när någon sagt prosit är dock inte sant. Tomtenissar finns inte.

Har du undrat varför du nyser när du blir bländad? Läs om det här!

Brukar du säga prosit?