Vilket nummer du har av syskonen kan påverka mycket.
1 av 5
Vilket nummer du har av syskonen kan påverka mycket. - Foto: TT
Kronprinsessan Victoria är äldst av kungabarnen.
2 av 5
Kronprinsessan Victoria är äldst av kungabarnen. - Foto: TT
Sedan kommer prins Carl Philip som mellanbarn.
3 av 5
Sedan kommer prins Carl Philip som mellanbarn. - Foto: TT
Och slutligen prinsessan Madeleine som är yngst.
4 av 5
Och slutligen prinsessan Madeleine som är yngst. - Foto: TT
Sedan finns ju även ensambarnen. Barack Obama är exempelvis ensambarn.
5 av 5
Sedan finns ju även ensambarnen. Barack Obama är exempelvis ensambarn. - Foto: TT

Det här jobbet ska du ha – beroende på din plats i syskonskaran

Är du äldst, yngst eller mellanbarn? Beroende på det kommer du vara mer perfekt för vissa jobb enligt forskare.


Enligt den svenska beteendevetaren Elisabeth Schönbeck, som skrivit boken "Äldst, yngst och mittemellan" finns det klara tecken på att det är skillnad mellan vilka jobb syskon vill ha, beroende på om de är äldst, yngst eller mellanbarn.

– Syskonrollen bidrar nämligen till att forma oss – även när det gäller arbetsmetoder och yrkesval. Vi tar rollen från barndomen med oss, säger hon i en intervju med danska Søndagsavisen.

Så beroende på vem i syskonskaran du är kan det innebära att du känner mer för en viss typ av jobb.

Äldsta syskonet

Kronprinsessan Victoria är äldst av kungasyskonen. Bildkälla: TT

Äldsta barnet har oftast en stark auktoritetstro, tar mycket ansvar och är bra på att ta beslut enligt Schönbeck. De här personerna passar oftast som ledare, chefer eller anda högre positioner.

De funkar bäst på konservativt uppbyggda arbetsplatser med tydlig hierarki. Många som är politiker, läkare och kirurger är äldsta barnet.

Andra yrken där man tar mycket ansvar för andra passar äldsta syskon. Socialarbetare, lärare och poliser är andra yrkesgrupper med många äldsta syskon.

Äldsta syskon har också högra utbildning än sina yngre syskon i de flesta fall.

Mellersta syskonet

Carl Philip är det mellersta av kungabarnen. Bildkälla: TT

Mellanbarn är ofta den som fått ta rollen som medlare mellan de andra syskonen och därför blivit väldigt flexibel och bra på att kompromissa.

De här personerna passar bra som mäklare, advokater eller förhandlare. De är även bra lagspelare.

Men de är också den grupp som är svårast att kategorisera eftersom det spelar stor roll hur många år det är till de andra syskonen. Då kan mellanbarnet fått drag från de syskon som är närmast i ålder.

Yngsta syskonet

Prinsessan Madeleine är yngst av kungabarnen. Bildkälla: TT

Det yngsta syskonet får oftast friare ramar än de äldre syskonen och är därför mer rebellisk och risktagande. Det gör att många som är mäklare, säljare, brandmän och piloter är det yngsta syskonet.

De är också kreativa och praktiska. Det gör att många som är musiker, skådespelare, aktörer och konstnärer är yngst bland syskonen.

De är även mer lekfulla än de andra syskonen och det gör att de lämpar sig som pedagoger, och blir de läkare brukar de specialisera sig på barn.

Ensambarn

Barack Obama är ett ensambarn. Bildkälla: TT

Ensambarn är väldigt vana vid att prestera eftersom de, som enda barnet, ska leva upp till alla föräldrarnas förväntningar.

De är ofta ambitiösa, självständiga och duktiga. De föredrar även att ge order snarare än ta emot dem. Det gör att många ensambarn passar som egenföretagare eller konsulter.

Många journalister, författare och präster är också ensambarn eftersom de haft tid att skriva, läsa och tänka utan att bli störda. Ensambarn följer också i föräldrarnas fotspår i större utsträckning än andra, skriver Søndagsavisen.

Kan vi gissa vem du är i syskonskaran genom de här 5 enkla frågorna?

Nyheter24 har tidigare skrivit om 5 vetenskapliga skäl som visar varför äldsta syskonet är bäst och 11 saker du känner när ditt småsyskon växer upp.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.