Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
72
reaktioner idag

Forskarens nya chockerande teori: Därför sjönk Titanic egentligen

I drygt 100 år har folk varit övertygade om att Titanic sjönk efter kollisionen med ett isberg. Nya bevis pekar mot en helt annan teori.

1 av 9

Till vänster en bild på Titanics för, som har blivit en ikonisk symbol för lyxkryssaren som sjönk till havets botten 1912. Bilden till höger visar inspelningen av filmklassikern med samma namn.

2 av 9

Fartyget Titanic var en oceangångare som ritades av några av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som fanns tillgänglig.

3 av 9

En bild från 10:e april 1912 som visar hur Titanic lämnar hamnen i Southampton, England.

4 av 9

Fartyget Carpathia tar ombord överlevande från Titanic några timmar efter katastrofen på morgonen den 15 april 1912. 1 514 personer omkom, de som hamnade i vattnet frös snabbt ihjäl. De 712 personer som räddades satt i sina livbåtar hela tiden.

5 av 9

Här visas en replika av skeppet under en Titanic-utställning 2005.

6 av 9

Delar av vraket har tagits upp till ytan igen, men större delen av skeppet ligger fortfarande på havets botten.

7 av 9

En förstaklasshytt på skeppet Titanic, präglat av drygt 100 år under vattenytan.

8 av 9

En datorgenererad bild som visar hur den välkända stora trappavsatsen i skeppet förmodligen såg ut innan skeppet förliste.

9 av 9

Stora folkmassor samlas i New York för att ta del av nyheten att Titanic har förlist, i april 1912. Här visades också namnen på de passagerare som hade omkommit.

De flesta av oss tycker nog att vi har rätt bra koll på förloppet kring förlisningen av skrytfartyget Titanic.

Mycket tack vare den omåttligt populära spelfilmen The Titanic från 1997, med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna.

Filmen visar med stor dramatik hur det gick till när lyxkryssaren kolliderade med ett isberg, natten mellan den 14 och 15 april 1912.

Totalt omkom officiellt 1 514 personer i samband med att skeppet sjönk till havets botten. Men kan vi verkligen vara så säkra på att det var just kollisionen med isberget som var orsaken till den fruktansvärda olyckan?

Interiör från en hytt i första klass. Bildkälla: TT

I söndags visade Channel 5 dokumentären "Titanic: The New Evidence". Där presenterar journalisten och författaren Senan Molony en helt ny teori, baserad på 30 år av forskning.

Han menar att anledningen till Titanics tragiska öde beror på en brand ombord på skeppet. Enligt The Times ska en brand ha rasat i kolboxarna ända sedan Titanic lämnade varvet i Belfast.

Molony menar att Titanic var en dödsfälla och att White Stars ledning var fullt medvetna om det. De hade kunnat skjuta upp jungfrufärden – men valde istället att låta fartyget lämna hamnen trots branden.

Branden i kolboxarna intygades av överlevande eldare som i en rapport efter förlisningen intygar att branden pågick även när Titanic lämnade hamnen i Southampton för att ge sig av på sin jungfrufärd över Atlanten.

Stor folksamling på New Yorks gator i april 1912 i samband med att den hemska nyheten om förlisningen nådde stadens invånare. Bildkälla: TT

Sean Molony visar i Channel 5:s dokumentär att skrovet styrbordssida har fläckar som han menar är märken från brandens hetta.

Enligt J Dilley, överlevande eldare, så ska de ha kämpat mot branden i fem dagar. Den var även känd av kaptenen Smith och hans officerare. Tidningen Syracuse Herald skrev den 20 april 1912 att fartyget höll högsta fart just på grund av branden.

– Den officiella Titanic-utredningen stämplade förlisningen som ett Guds verk. Men det är inte en enkel historia om att kollidera med ett isberg och sjunka. Det är en mix av extraordinära faktorer: eld, is och en rent kriminell oaktsamhet, säger Molony till The Times.

I samband med 100-årsdagen för fartygets förlisning ordnades en minneskryssning till ära för de omkomna resenärerna. Här kan du se ett bildextra från den spektakulära resan. Här kan du också läsa hur Kate Winslet egentligen känner inför Celine Dions klassiska Titaniclåt "My heart will go on".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Hemliga rummet i Frihetsgudinnan – och 8 andra platser du inte kände till