Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, sockerfri läsk är inte nyttigare på det sätt du tror

- 04/01/2017, 17:21
Sockerfri läsk är inte nyttigare än annan dryck.
1 av 3

Sockerfri läsk är inte nyttigare än annan dryck.

TT / TT

Det gäller alltså inte bara Coca Cola, som på bilden, utan light-dryck överlag.
2 av 3

Det gäller alltså inte bara Coca Cola, som på bilden, utan light-dryck överlag.

TT

Sååå, du kan sluta köpa light istället för socker.
3 av 3

Sååå, du kan sluta köpa light istället för socker.

TT

Du kanske väljer sockerfri dricka för att undvika kalorier? Ledsen men du gör helt fel.

Läsk är ju något fantastiskt gott – samtidigt vill en inte få i sig alltför mycket socker. Då kan ett sockerfritt alternativ vara en lösning, right?

Tyvärr verkar det inte vara ett så bra alternativ som en kanske tror. Forskare har kommit fram till att sockerfria drycker varken bidrar till viktnedgång eller är nyttigare än drycker med socker, skriver Independent.

Den grupp av experter som undersökt det här menar att det saknas stöd för påståenden att sockerfria drycker kan bidra till att undvika fetma och Diabetes typ 2.

sockerfri nyttigtBildkälla: TT

De menar också att de studier som kommit fram till att light-alternativ är nyttigare inte varit objektiva eftersom de stöttats av livsmedelsföretag.

– En vanlig uppfattning, som kan vara påverkad av industrins marknadsföring, är att eftersom "diet"-drycker inte innehåller socker måste de vara nyttigare och bidra till viktnedgång när de används som substitut för vanliga sötade alternativ. Vi har kommit fram till att det inte finns några bevis som stödjer det, säger Christopher Millett, professor vid Imperial College London's School, skriver Independent.

Enligt Independent är det bästa alternativet till sötade drycker något mycket tråkigare. Vanligt kranvatten. Skål!

sötade drickaBildkälla

Läs också om Niklas som har Sveriges största Coca cola-samling eller ta det här testet och se om du är beroende av Coca cola.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Väljer du vanligt socker eller lightalternativ?