Att missbruka sex är väldigt likt andra beroenden.
1 av 7
Att missbruka sex är väldigt likt andra beroenden. - Foto: TT
Forskare har till och med sett att samma del i hjärnan aktiveras hos sexmissbrukare som hon drogmissbrukare.
2 av 7
Forskare har till och med sett att samma del i hjärnan aktiveras hos sexmissbrukare som hon drogmissbrukare. - Foto: TT
Enligt psykologen så finns det flera tecken som visar om man borde se över sina sexvanor.
3 av 7
Enligt psykologen så finns det flera tecken som visar om man borde se över sina sexvanor. - Foto: TT
Bland annat om sexet påverkar andra delar av ens liv.
4 av 7
Bland annat om sexet påverkar andra delar av ens liv. - Foto: TT
Eller om man känner att man måste göra mer extrema saker för att få samma "kick".
5 av 7
Eller om man känner att man måste göra mer extrema saker för att få samma "kick". - Foto: TT
På många sätt kommer ett sexmissbruk gå ut över relationer med andra människor.
6 av 7
På många sätt kommer ett sexmissbruk gå ut över relationer med andra människor. - Foto: TT
Vilket i slutändan bara kommer leda till tomma relationer.
7 av 7
Vilket i slutändan bara kommer leda till tomma relationer. - Foto: TT

6 tecken som kan visa om någon är sexmissbrukare

Många tror att ordet sexmissbruk bara är ett fint sätt att säga att någon gillar att ha mycket sex, men det är faktiskt ett allvarligt problem för den som lider av det.


Det kanske är svårt att tänka sig att en person kan ha "för mycket sex" eller tycka att sex är dåligt, men sexmissbruk är en riktig diagnos som den drabbade kan behöva hjälp för, skriver Independent.

Sexmissbrukare saknar ofta kontroll över sina impulser, vilket leder till destruktiva eller negativa konsekvenser. Det är väldigt likt att missbruka alkohol eller droger.

Forskare har till och med sett att samma del av hjärnans belöningssystem aktiveras hos sexmissbrukare som drogmissbrukare.

Enligt psykologen Ellen Hendriksen så finns det sex specifika tecken man bör hålla utkik efter om man börjar misstänka att man kan vara påväg att bli sexmissbrukare.

1. Inkongrugens

Enligt Hendriksen finns det sexuell kongrugens och sexuell inkongrugens, det innebär att sex antingen är en utvecklande del av ditt liv och din person, eller det motsatta. Alltså: känner du att ditt sexliv går ut över ditt jobb, dina studier, din fritid, dina mål eller din motivation eller på något annat sätt gör att du inte känner igen dig själv?

Bildkälla: TT

2. Brist på kontroll

Hendriksen säger att personer som har ett sexmissbruk ofta känner en stark abstinens eller ett behov av att ha sex. Behovet är så starkt att personen känner att det måste tillfredställas utan att tänka igenom konsekvenser rörande hälsa, säkerhet eller livskvalitet.

Bildkälla: TT

3. Tvångstankar

Liknande andra missbrukare använder personer som har ett sexmissbruk sex för att må mindre dåligt eller för att fly från sina andra problem, istället för att må bra. Många känner också att de inte kan säga nej, och känner sig maktlösa om sex inte finns tillgängligt.

Bildkälla: TT

4. Abstinens

Många som lider av sexmissbruk känner enligt Hendriksen en form av abstinens. Många brukar även över tid trappa upp eller förändra sättet de har sex på för att få samma kick. Exempelvis kan personen känna ett behov av att delta i mer extrema, eller farliga, typer av sex.

Bildkälla: TT

5. Ihopblandning

Hendriksen beskriver det som att personer som missbrukar sex börjar förknippa sex med andra känslor så som lycka, självkänsla, ensamhet, trygghet eller sorg. Sexmissbrukare söker sig också oftare till sex när de är deprimerande eller har ångest.

Bildkälla: TT

6. Dysfunktionalitet

Sexmissbruk är ett unikt missbruk på det sättet att det krävs en annan person närvarande för att kunna utföra det, till skillnad från alkohol- eller drogmissbruk. Att använda en person för tillfredsställa ett beroende, eller göra sex till det primära skälet att umgås med visar på en skadlig inställning till sex. Det kommer också skapar tomma och dysfunktionella relationer med andra, säger Hendriksen till Independent.

Bildkälla: TT

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du igen dig i listan?
Tack för din röst!