Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Färgen på din mens kan avslöja om något är fel – det här borde du kolla efter

- 23/01/2017, 10:15 -
Gynekolog.
1 av 2

Gynekologen Raguel B. Dardik berättar vad du ska hålla koll på när det kommer till din mens.

TT

Mens.
2 av 2

Anledningen till varför din mens inte har samma färg under de dagar du menstruerar beror på mängden blod.

TT

Gynekologen Raguel B. Dardik berättar vad du ska hålla koll på när det kommer till din mens.

Alla som har haft mens har säkert reagerat på mensblodet kan variera lite i färg. En del kvinnor oroar sig ofta över färgen men gynekologen Raguel B. Dardik menar att det normal mens kan ha flera färger.

Anledningen till varför din mens inte har samma färg under de dagar du menstruerar beror på mängden blod, skriver Refinery29.

Små blödningar kommer inte ut på en gång, det oxideras under en längre tid och blodet är därför i en brunaktig nyans när det kommer ut.

Om du äter preventivmedel med hormoner kan mensblodet vara i lite ljusare färg av röd eller brunt blod. Eftersom man ofta blöder mindre än personer som inte tar hormonellt preventivmedel.

Hur konsistensen på din mens är och klumpar är också olika. När du har mens följer lite av slemhinnan från din livmoder med och den kan vara klumpig.

När blodet kommer ut producerar kroppen anti-koagulerande föreningar, för att slemhinnan ska blir mer flytande. Men kommer det mycket blod kan det kommer med lite klumpar.

Dardik berättar dock att man ska uppsöka sin gynekolog om klumparna skulle vara större än en krona, eftersom man då förlorar mycket folk snabbt, skriver Refinery29.

Blodet brukar vara klarrött de första dagarna då du har mens eftersom det kommer ut ur din kropp direkt. Du kan även se mer klumpar under dessa dagar.

När det sedan är mörkrött betyder det att du inte blöder lika mycket och blodet kommer därför inte ut lika snabbt. Har du sovit kan även blodet vara i den färgen efter det inte funnit någon gravitation som har kunnat hjälpa blodet ut.

Är blodet brunt så är det för att blodet har oxiderats mer och inte kommit ut på en gång – är det brunt i början av din menstruation så kan det vara blod från förra gången du hade mens.

Är blodet grått eller mer åt det orangea hållet så kan det vara något som inte står helt rätt till. Blodet borde vara någon slags färg av brunt eller rött.

Så är det grått eller mer orange så kan det nämligen vara en infektion. Har du även ont i magen, det kliar, svider det när du kissar eller om du har andra symptom kan du gå till din gynekolog om du är orolig, skriver Refinery29.

Du kanske också är intresserad av att se hur en livmoder ut när man har mens – det kan du göra här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.