Fredag 14 Maj
Stockholm

Experter: Människans ålder har en gräns – kan inte bli äldre än så här

Experter har nu kommit fram till att det finns en gräns för hur gamla människor kommer att kunna bli.
1 av 3
Experter har nu kommit fram till att det finns en gräns för hur gamla människor kommer att kunna bli. Foto: TT
117-åriga Emma Morano från Italien är världens äldsta levande människa.
2 av 3
117-åriga Emma Morano från Italien är världens äldsta levande människa. Foto: TT
"Det verkar som att vi har nått vårt tak. Människor kommer aldrig att bli äldre än 115 år", säger professorn Jan Vijg. Det finns enstaka personer som blir äldre än så, men då handlar det om undantagsfall, säger Vijg.
3 av 3
"Det verkar som att vi har nått vårt tak. Människor kommer aldrig att bli äldre än 115 år", säger professorn Jan Vijg. Det finns enstaka personer som blir äldre än så, men då handlar det om undantagsfall, säger Vijg. Foto: AP

Människors liv har blivit längre och längre. Men nu har experter hittat gränsen för hur långt ett mänskligt liv faktiskt kan bli.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att människor i dag lever längre än vad de gjorde för ett par hundra år sedan är det inte en trend som kommer att fortsätta, åtminstone inte enligt en studie som publicerades under onsdagen, skriver nyhetssajten Attn.

– Det verkar som att vi har nått vårt tak. Människor kommer aldrig att bli äldre än 115 år, säger Jan Vijg som är en av författarna till studien, till New York Times.

Jan Vijg är professor på The Albert Einstein College of Medicine's Department of Genetics och tillsammans med sina kollegor har han analyserat statistik om bland annat dödlighet.

I studien kommer de fram till att människors växande ålder nådde en gräns runt 1980. De drar slutsatsen att det mänskliga livet har en naturlig gräns som inte går att förlänga ens med hjälp av framsteg inom medicin. Enligt studien ligger den gränsen på 115 år.

117-åriga Emma Morano, världens äldsta levande person.Bildkälla: TT

Trots det finns flera människor som har levt längre än så. Men det har då handlat om undantag, säger Jan Vijg.

S. Jay Olshansky, sociolog och expert på åldersforskning vid University of Chicago, säger att fokus bör ligga på att förbättra hälsan istället för att med hjälp av medicin eller teknik hitta sätt att leva längre.

– Forskare tror att det är svårt att förlänga människors liv eftersom vi kämpar mot en gräns för hur gamla vi kan bli. Men med det sagt, förbättring är inte omöjligt. Tvärtom, det finns fortfarande många enkla saker att göra för att få ett längre liv. Det handlar bland annat om att minska riksfaktorer som rökning och övervikt, säger han till Gizmodo.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du vilja leva tills du är 115?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela