Fredag 15 Okt
Stockholm

Ny studie: Skvaller gör dig glad och stärker dina relationer

När man skvallrar frigörs "lyckohormonet" oxytocin i hjärnan.
1 av 3
När man skvallrar frigörs "lyckohormonet" oxytocin i hjärnan. Foto: Pixabay
Studien visar att skvaller för människor närmare varandra.
2 av 3
Studien visar att skvaller för människor närmare varandra. Foto: Pixabay
Flera studier har gjorts om just skvaller och hur det påverkar oss.
3 av 3
Flera studier har gjorts om just skvaller och hur det påverkar oss. Foto: Pixabay

Att skvallra är något som ofta ses som negativt. Men en ny studie visar att skvaller tvärtom kan föra dig närmare andra personer i din närhet.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Studier visar att hjärnan frigör större mängder av "lyckohormonet" oxytocin när man skvallrar, jämfört med när man har andra samtal.

Det var psykiatern Natascia Brondinos egna erfarenheter som gjorde att hon ville genomföra studien.

– Jag jobbar som psykiater och märkte att jag och mina kollegor kände oss närmare varandra efter varje gång vi hade skvallrat tillsammans. Jag började fundera på om det fanns en biokemisk anledning till den här känslan, säger hon till sajten Broadly.

Bildkälla: Pixabay

Hormonet oxytocin utsöndras också i hjärnan vid bland annat beröring, sex och i samband med amning. Studien, där 22 kvinnor deltog, visar att just oxytocin frigörs i hjärnan även när man skvallrar.

Skvaller har en social funktion. Det för folk närmare än vad de hade varit om de pratade om något mer opersonligt ämne. Skvaller kan hjälpa oss förstå vilka vi ska lita på, eftersom vi hör information om folk vi inte känner från trovärdiga källor, säger Natascia Brondino till Broadly.

Det är inte bara Natascia Brondino som har undersökt hur skvaller påverkar relationer mellan människor. En studie från 2014 visade att skvaller kan göra att en grupp samarbetar bättre och minskar risken för att någon i gruppen blir utnyttjad. Det minskar också risken för att någon i gruppen beter sig egoistiskt.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Christian som blåstes på pengar – då skvallrade han för bedragarens mamma. Missa inte heller listan med 13 saker som hade varit annorlunda om Gossip Girl hade utspelat sig i Sverige.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Tycker du det är okej att skvallra?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela