Måndag 2 Aug
Stockholm

Forskare: Att inte ha sex kan göra att du lever längre

Vill du leva länge?
1 av 3
Vill du leva länge?. Foto: TT
Här firar Eva Morano sin 117-årsdag.
2 av 3
Här firar Eva Morano sin 117-årsdag. Foto: TT
Vill du ha en chans att bli så gammal borde du sluta ha sex.
3 av 3
Vill du ha en chans att bli så gammal borde du sluta ha sex. Foto: TT

Forskare tror sig ha löst gåtan om hur du kan leva längre, men det kommer med ett pris.

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur många vill inte leva ett långt och friskt liv? Men frågan är om den lösning som forskare nu föreslår gör det värt det, skriver Daily Mail.

Forskare vid University of Sheffield har nämligen sett att mjölbaggar som låter bli att para sig lever betydligt längre än de som försöker föröka sig. Forskarna tror nu att samma sak även kan gälla människor.

Detta på grund av att nunnor, som håller sig borta från sex hela livet, har en tendens att leva längre och vara friskare än andra.

Teorin är att sex leder till ett försvagat immunsystem. När forskarna undersökte mjölbaggarna märkte de att de baggar som parade sig tillverakde ett hormon som hjälpte till med produktionen av ägg och spermier.

Men samma hormon visade sig ha negativa effekter på immunförsvaret. Vilket gjorde de mjölbaggar som parade sig mer benägna att drabbas av sjukdomar och infektioner.

Även om processen inte är exakt samma för människor så tror forskarna att det kan vara en fingervisning i rätt riktning om varför personer utan barn verkar leva längre än personer med barn.

– Alla här den där ogifta mostern som verkar överleva alla släktingar. Människors immunsystem är också försvagat under sex, det gör att bland annat könssjukdomar sprids så lätt, säger Michael Siva-Jothey som är en av forskarna bakom studien, skriver Daily Mail.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att en forskare injicerar blod från tonåringar för att folk ska leva längre och att en expert säger att det finns en gräns för hur gammal en människa kan bli.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du kunna avstå sex för att leva längre?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela