Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem tecken på att något är fel med din penis – trots att den inte gör ont

- 28/01/2017, 16:41
Det är inte så lätt att märka av att något är fel med ens penis…
1 av 3

Det är inte så lätt att märka av att något är fel med ens penis…

Pixabay/TT

Ibland gör det inte ens ont trots att något är fel.
2 av 3

Ibland gör det inte ens ont trots att något är fel.

TT

Så håll lite koll på sin kompis om du märker något av de här symptomen.
3 av 3

Så håll lite koll på sin kompis om du märker något av de här symptomen.

Pixabay

Även om du tror att du känner din penis väl så är det inte alltid att som kan vara fel ger synliga symptom.

Har du levt med din penis under hela ditt liv så kanske det är lätt att tro att du vet hur den fungerar, och direkt märker om något är fel. Men faktum är att det inte alltid är så lätt att märka av de saker som kan vara fel, eftersom allt inte alltid känns, skriver Men's Health.

Så här är fem saker du borde hålla lite koll på om du märker av dem.

Bildkälla

1. Trång förhud

Om du märker att huden runt ollonet känns trängre än vanligt och om du ser små vitaktiga prickar i samma område så kan du ha drabbats av något som kallas vitfläckssjukan, trots att du inte känner någon smärta. Anledningen bakom sjukdomen kan vara hormonell obalans eller obalans i immunsystemet. Om sjukdomen lämnas obehandlad så kan den leda till cancer eller att urinröret blockeras, förklarar urologen Ryan Terlecki.

2. Skavsår

Det är ganska vanligt att få skavsår i samband med intensiv onani eller sex. Men om du får skavsårsliknande utslag på huden, som inte gör ont, då kan det faktiskt röra sig om peniscancer. Om cancern upptäcks tidigt så brukar det gå att bota den, men i värsta fall kan läkarna behöva amputera penisen.

3. Böjning

Om du märker att din penis ser böjd ut, eller att den blivit mer böjd, kan du ha fått Peyronies sjukdom. Varför en person drabbas av sjukdomen är ännu inte helt klart, men en teori är att sjukdomen är en konsekvens av att ha skadat penisen under erektion. Sjukdomen kan leda till en mer böjd penis, smärta under sex och större risk för att bryta penisen.

Bildkälla

4. Knölar

Testikelcancer utgör bara en procent av alla cancerdiagnoser hos män, men det är den cancer som främst drabbar yngre män mellan 15 och 49. De vanligaste symptomen är hårda, smärtfria knölar på testiklarna. I 99 procent av fallen så går det att bota cancern – om den upptäcks tidigt. Så se till att känna på dina testiklar minst en gång i månaden.

5. Blod

Att ha blod i urinen kan vara ett tecken på en förstorade prostata eller njursten, men enligt läkaren Joseph Sonstein så är "alla fall av blod i urinen cancer tills motsatsen är bevisad", skriver Men's Health.

Om du upplever något av dessa symtom är det alltså en väldigt god idé att boka in en tid med din läkare.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att experter varnar för den nya sextrenden och vad som händer med din penis om du sover i kalsonger.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du bättre koll på din penis nu?